Guvernér Kemerovské oblasti v Rusku Aman Tulejev

Guvernér Kemerovské oblasti v Rusku Aman Tulejev | foto: Mikhail PochuyevGetty Images

Kritizovaný gubernátor Kemerova po tragickém požáru rezignoval

  • 67
Gubernátor Kemerovské oblasti na Sibiři Aman Tulejev v neděli oznámil, že odstupuje z funkce. Té se vzdal kvůli kritice, která se na něj snesla po katastrofálním požáru obchodního domu z minulého víkendu, při němž zemřelo 64 lidí, z toho 41 dětí. Informovala o tom agentura Reuters. Tulejevovu demisi požadovaly tisíce demonstrantů v ulicích Kemerova.

Ve zveřejněné videonahrávce gubernátor podle BBC uvedl, že jeho rezignace je „tím jediným správným rozhodnutím“ v reakci na neštěstí. Své odstoupení Tulejev, který sibiřský region vedl od roku 1997, oznámil v dopise prezidentu Vladimiru Putinovi.

Policie kvůli požáru zadržela několik lidí, mimo jiné technického ředitele obchodního centra, nájemce prostor, kde pravděpodobně požár vznikl, či dvojici pracovníků místní hasičské služby.

O příčinách neštěstí, jednoho z nejtragičtějších po rozpadu Sovětského svazu, se stále jen spekuluje. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnějším důvodem zkrat. 

Policisté mimo jiné zjistili, že v budově řádně nefungoval automatický hasicí systém a že požární alarm vypnul jeden ze členů ostrahy, který následně také skončil ve vazbě.

V centru Kemerova demonstrovaly v úterý tisíce lidí, kteří žádali gubernátorovu demisi a pravdivé informace o neštěstí. Gubernátorův náměstek žádal demonstranty na kolenou o odpuštění. Rozhořčení místních obyvatel nezmírnil ani prezident Vladimir Putin, který město v úterý navštívil.

Tulejev ve středu v reakci na protesty varoval před pokusy strhnout lidi k nepokojům. Zároveň uvolnil z funkce svého náměstka a vedoucí pracovnici oblastní administrativy. Ani to však nestačilo, a tak sám odstoupil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video