Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Když ruka krade, musí být zkrácena. V Íránu usekli končetiny pěti zlodějům

  • 250
V íránské věznici Hamedán na západě země usekli ruce pěti zlodějům. Podle jednoho z představitelů místní justice Akbara Biglariho není amputace automatickým trestem pro všechny zloděje, provinilci prý musí splnit 14 kritérií.

Useknutí ruky íránské právo podle něj uplatňuje například u zlodějů, kteří mají na svědomí více než stovku krádeží. "Když se ruka používá k loupežím a ubližování lidem, musí být zkrácena," odůvodnil trest Biglari s tím, že potrestaní muži byli starší 25 let.

Íránci k tomuto trestu přikračovali jen zřídka a na veřejnosti téměř nikdy, napsala agentura Reuters loni v listopadu, kdy íránská policie pohrozila, že začne v plné míře uplatňovat právo šaría u opakovaných krádeží (více o hrozbě Teheránu čtěte zde).

Teherán se kvůli této části místního zákona dostal pod palbu kritiky OSN a dalších humanitárních organizací. Veškerou kritiku ale odmítá s tím, že amputace horních končetin u zlodějů jsou v souladu se zákonem šaría, který se v zemi uplatňuje.

Právo Šaría

- Systém islámského náboženského práva, jenž reguluje některé veřejné i soukromé aspekty života lidí žijících v právním systému založeném na muslimských principech.

- Podle práva šaría se vykonávají i kontroverzní tresty jako ukamenování za cizoložství, useknutí ruky za krádež nebo veřejné bičování za pití alkoholu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video