Američané si určitě vybudují další detektory a kontrolní procedury a ještě víc se uzavřou.

Američané si určitě vybudují další detektory a kontrolní procedury a ještě víc se uzavřou. | foto: Reuters

Kdyby tam někdo slušný měl pistoli, mohly ty děti žít

  • 800
Od spolupracovníka iDNES.cz - Masakr na univerzitě ve virginském Blacksburgu Ameriku vyburcoval. Důvody jsou jednoduché. Za prvé to byl zdaleka největší masakr v historii amerického školství a zároveň nejkrvavější nesmyslná střelba v USA. A přívlastek nej Američany vždy zaujme.

Za druhé, Čo Sung-hu si podle dosavadních informací koupil zbraň legálně v obchodě. To oživilo tradiční téma, zda mají Američané omezit svou historickou svobodu v držení zbraní.

A za třetí, téma možná ještě víc aktuální. Čo byl z Jižní Koreje, tedy ze zahraničí. Jako by jen potvrdil to, že to nejhorší přichází vždy ze zahraničí, ať už jde o teroristy z Blízkého východu, nebo o pašeráky drog a ilegální dělníky z Latinské Ameriky.

Mimo tyto politické a filozofické otázky ale hrozné události v Blacksburgu především stresují americké studenty.

Ten střelec, který po celou dobu vraždění nepromluvil, jen chladnokrevně vyměňoval vyprázdněné zásobníky a systematicky zabíjel, byl jedním z nich. A nestalo se to někde v kosmopolitním New Yorku nebo San Diegu, ale na poklidné prestižní universitě v konzervativní jižanské Virginii. To znamená definitivní ztrátu jistoty, protože klidnější a bezpečnější místo už jinde nenajdete.

Když jsem si dnes ráno na vrátnici domu, kde bydlím, bral noviny, poprvé jsem přistihl recepční, jak si v nich čte. Rychle se mi omlouvala a vysvětlovala: "To je hrozný, mám syna na univerzitě v Raleighu v Severní Karolíně a to je vlastně nedaleko."

Když jsem s pochopením kývnul a zeptal se, co si o tom myslí, řekla mi: "Nedávno jsme s manželem zakázali synovi, aby si koupil zbraň. Ale teď mu asi bránit nebudeme. Kdyby tam někdo slušný měl pistoli, tak tomu parchantovi ustřelí tu jeho šílenou makovici a většina dětí mohla žít."

Přiznám se, že jsem nevěděl, co na to říct, a tak jsem jen jaksi přirozeně souhlasně kývl. A řekl jsem si, že mě mrzí, když k takovým věcem dochází.

Američané si určitě vybudují další detektory a kontrolní procedury a ještě víc se uzavřou. A nás tím bohužel opět ještě víc popudí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video