Do hromadné rvačky v Kazachstánu se zapojilo 300 lidí, osm přišlo o život

  • 141
Neshody mezi místními na jihu Kazachstánu přerostly v hromadnou rvačku, která si vyžádala osm lidských životů. Konflikt má pravděpodobně etnické pozadí. Desítky dalších lidí byly zraněny. V sobotu o tom informovala ruská tisková agentura TASS s odvoláním na kazašského ministra vnitra Erlana Turgumbajeva.

Ministr uvedl, že v pátek večer místního času se na okraji vesnice v Džambulské oblasti sousedící s Kyrgyzstánem sešlo asi 70 agresivních lidí, mezi nimiž propukla rvačka. Bitku natáčeli provokatéři, vysílali ji prostřednictvím sociálních sítí a svolávali na ni další lidi. 

To vedlo k eskalaci konfliktu, do kterého se nakonec podle Turgumbajeva zapojilo ještě dalších 300 lidí a který se rozšířil na dvě další vesnice.

„Stala se tragédie, umírali lidé. Bohužel se to stalo kvůli provokatérům, který běžný svár rozdmýchali do konfliktu s etnickým pozadím,“ řekl ministr.

Místní policie přivolala posily. Výtržníci při bitce použili kovové předměty, kameny i různé střelné zbraně.

Podle zatím neověřených informací byla terčem násilí čínská komunita. Místní s ní podle dostupných informací měli dlouhodobé neshody. K násilí mohlo podle některých zdrojů přispět také dění okolo koronaviru a strach z jeho šíření právě čínskou menšinou.

Policisté zadrželi 47 lidí. Při násilnostech byly poničeny více než tři desítky obytných domů, 15 komerčních objektů a přes dvacet aut. Okolnosti incidentu dál vyšetřuje policie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video