Kandidát na soudce nejvyššího soudu USA Brett Kavanaugh během slyšení v Senátu (6. září 2018) | foto: AP

Sexuálně jsem neobtěžoval, nezastraší mě, tvrdí Trumpův kandidát Kavanaugh

  • 95
Kandidát Bílého domu do Nejvyššího soudu USA Brett Kavanaugh v televizi opět odmítl obvinění ze sexuálních útoků. Popřel, že by se v průběhu svých školních let prohřešil proti dobrým mravům. V televizi Fox News, která straní prezidentu Donaldu Trumpovi, Kavanaugh čelil nečekaně ostrým dotazům.

Kavanaughovu nominaci, kterou musí schválit Senát, zkomplikovala v minulých dnech dvě obvinění z nepřístojného chování. Těch se nyní 53letý soudce údajně dopustil na střední a vysoké škole, konkrétně v letech 1982 až 1983. 

Na čtvrteční schůzi právního výboru Senátu se chce Kavanaugh očistit. Tam bude vypovídat i jeho údajná oběť Christine Blaseyová-Fordová, která tvrdí, že na střední škole čelila pokusu o znásilnění.

Kavanaugh se v průběhu rozhovoru s Fox News obvinění bránil: „Nikdy jsem nikoho sexuálně nenapadl, na střední škole ani nikde jinde.“ Prý byl jako student a teenager nezkušený.

Panic i mnoho let potom

Moderátorka rozhovoru Kavanaugha zaskočila poněkud troufalou otázkou: „Chcete tvrdit, že v letech, o nichž hovoříme, jste byl panic?“ Překvapený soudce po chvíli mlčení odpověděl, že ano. „Na střední škole?“ padl další dotaz. „I mnoho let po ní, a u toho bych skončil,“ řekl Kavanaugh.

„Nenechám se zastrašit, abych z nominačního procesu odstoupil. Koordinovaná snaha poškodit mé dobré jméno mě nezastaví, ani hrozby násilím vůči mé rodině. Blesková poprava mého charakteru neuspěje,“ řekl v televizi.

Podle amerických médií byl rozhovor generálkou na čtvrteční slyšení v Senátu, které list The Washington Post už předem označil za „spektákl“. Slyšení bude veřejné, Kavanaugh i Fordová mají vypovídat pod přísahou, i když zřejmě odděleně.

Kavanaugha se na Twitteru po odvysílání televizního rozhovoru znovu vehementně zastal prezident Donald Trump: „Demokraté tvrdě pracují na likvidaci skvělého muže, který se může stát jedním z největších soudců našeho nejvyššího soudu v dějinách. Spřádají falešná obvinění, jaká svět dosud neviděl!“

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video