Kavanaugh je soudcem Nejvyššího soudu USA. I přes nařčení o obtěžování

  • 287
Brett Kavanaugh složil přísahu, a stal se tak 114. soudcem v historii Nejvyššího soudu Spojených států. Kavanaugha, kterého několik žen obvinilo ze sexuálních útoků v době studií, v sobotu potvrdil ve funkci soudce Nejvyššího soudu americký senát. Na schodech soudní budovy proti němu protestovaly asi dvě stovky lidí.

Slavnostní přísahu Kavanaugh složil jen několik hodin poté, co senátoři kandidáta prezidenta Donalda Trumpa potvrdili v poměru hlasů 50 pro ku 48 proti. Díky tomu se soudce, který upevní převahu konzervativců v devítičlenné instituci, může rychle ujmout funkce.

Podle vyjádření soudu Kavanaugh složil dvě přísahy: jednu, kterou vyžaduje ústava, a druhou, kterou musí skládat soudci na základě federálních zákonů. Ústavní přísahu složil Kavanaugh do rukou předsedy Nejvyššího soudu Johna Robertse, soudcovskou přísahu do rukou soudce Anthonyho Kennedyho, kterého v prestižní funkci na Nejvyšším soudu nahradil. Ceremonie se zúčastnila i Kavanaughova manželka, děti a rodiče.

Několikatýdenní schvalovací proces, který byl podle mnohých komentátorů nejdramatičtějším senátním potvrzováním soudce za dlouhá léta, ostře polarizoval americkou společnost. 

Kavanaughovi odpůrci poukazovali na jeho problematickou minulost, kterou podle svědectví několika žen poskvrnily sexuální útoky. Během ceremonie pak protestovali na schodech u budovy Nejvyššího soudu. „Hej, hej, hou, hou, Kavanaugh musí jít,“ skandovali. Podle agentury DPA se na protestu sešly zhruba dvě stovky lidí.

06.října 2018 v 23:57, příspěvek archivován: 07.října 2018 v 07:27

The crowd in front of the U.S. Supreme Court is tiny, looks like about 200 people (& most are onlookers) - that wouldn’t even fill the first couple of rows of our Kansas Rally, or any of our Rallies for that matter! The Fake News Media tries to make it look sooo big, & it’s not!

„Dav před Nejvyšším soudem USA je maličký, vypadá to na 200 lidí (a většina jsou přihlížející) - to by nenaplnilo ani prvních pár řad našeho mítinku v Kansasu či jakéhokoli našeho mítinku,“ uvedl na Twitteru prezident Donald Trump, který z Washingtonu odletěl právě do Kansasu. „Média, která šíří falešné zprávy, se pokouší o to, aby vypadal (protest) taaak velký a on není!“ dodal šéf Bílého domu.

O Kavanaughovi se Trump během letu v prvním komentáři po jeho přísaze vyjádřil jako o „skvělém soudci“, který má „křišťálově čistou minulost jako nikdo jiný“, jen čelil „hroznému, hroznému útoku“ ze strany opozičních demokratů.

Ke kritice se přidal i děkan práv

Ještě v pátek se však zdál výsledek hlasování zcela nejistý. Na Kavanaughovu stranu se ale nakonec přiklonili dva klíčoví váhající senátoři - republikánka Susan Collinsová a demokrat Joe Manchin. V případě Manchina média poukazují na to, že jeho rozhodnutí bylo motivováno volbami, v nichž bude v listopadu ve státě Západní Virginie, nakloněnému spíše republikánům, obhajovat svůj mandát. 

Opoziční demokraté Kavanaugha odmítají nejen kvůli některým jeho názorům, například na téma potratů či držení zbraní, ale v posledních dnech zejména kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování datujícím se do jeho studentských let. 

Část politiků a stoupenců opozice se podle amerických médií živí nadějí na možné Kavanaughovo odvolání. Pokud by se demokratům podařilo v listopadových volbách ovládnout Sněmovnu reprezentantů, chtěli by se někteří z nich pokusit iniciovat ústavní žalobu na základě údajného Kavanaughova lhaní pod přísahou během slyšení v Senátu. Podle televize NBC News podepsalo petici za zahájení Kavanaughova impeachmentu již 125 000 lidí. 

Tento proces proběhl podle médií pouze jednou v historii, a to v roce 1804, a je nepravděpodobné, že se k němu mezi demokraty najde dostatečná podpora. Trump však na Twitteru varoval, že o odvolání soudce demokraté pokusí, čímž se snažil mobilizovat republikánské voliče.

Do kritiky Kavanaugha se pustil i někdejší děkan práv na univerzitě Yale, kterou soudce před lety vystudoval. Až do Trumpova rozhodnutí o nominaci byl podle něho Kavanaugh nestranným soudcem, který však svou neutralitu obětoval v boji o hlasy republikánů a během schvalování se bez důkazů prezentoval jako oběť opoziční msty.

Ve Washingtonu a v New Yorku se protestovalo

V okolí budovy Nejvyššího soudu se ve čtvrtek podle amerických televizí shromáždily asi 3 tisíce demonstrantů. Policie několik stovek lidí zadržela. Skupina držela protestní transparenty a skandovala jméno jedné z údajných Kavanaughových obětí (psali jsme o tom zde: V USA se protestovalo proti Kavanaughovi. Věříme Fordové, znělo z davu)

K Fordové se připojily i další ženy, Deborah Ramirezová vyšetřovatelům vylíčila že Kavanaugh se před ní obnažoval na večírku studentů Yaleovy univerzity na počátku 80. let. 

Pachatelem byl Kavanaugh, vypověděla žena před Senátem o sexuálním útoku

Případ řeší i Federální úřad pro vyšetřování, který zatím vyslechl deset lidí. Kauza také přitáhla miliony Američanů k televizním obrazovkám, národ je v případu rozdělen a před budovou Senátu se konají demonstrace proti sexuálnímu násilí na ženách, do kterých se zapojila řada celebrit.

Kavanaugh obvinění ze sexuálních útoků odmítá. „Nikdy jsem nikoho sexuálně nenapadl, na střední škole ani nikde jinde.“ Říká, že byl jako student a teenager nezkušený.

Na soudce Nejvyššího soudu ho prezident Donald Trump navrhl 9. července, Senát začal jeho nominaci projednávat 4. září a na konci září jeho kandidaturu podpořil právní senátní výbor. Proti Kavanaughově nominaci se vyslovilo několik organizací, které podporují právo žen rozhodovat o těhotenství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video