Muž číslo 3 Vatikánu. Za pohlavní zneužití jde za mříže na 3 roky, 8 měsíců

  • 192
Vynucoval si na nezletilém mimo jiné orální sex. Svědectví, které přišlo o dvě desítky let později, nakonec australského kardinála George Pella dostihlo. Australský soud jej poslal na nejméně tři roky a osm měsíců do vězení za zneužití dvou chlapců z církevního sboru. Pell obvinění odmítá a proti rozsudku se odvolal.

Pell, který je nejvýše postaveným katolickým duchovním, jenž byl odsouzen za sexuální zneužívání se skutků dopustil v 90. letech v katedrále svatého Patrika v Melbourne. Sedmasedmdesátiletý Pell, označovaný za muže číslo tři ve vatikánské mocenské hierarchii, veškerá obvinění zarputile popíral. Hrozilo mu až 50 let vězení. Nakonec dostal šest let s možností propuštění po třech letech a osmi měsících za dobré chování.

Podle poroty zneužil dva třináctileté chlapce, které v roce 1996 přistihl upíjet mešní víno v melbournské katedrále. Dnes 34letý muž soudu popsal, že tehdejší arcibiskup Pell se před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Stejný chlapec se stal terčem sexuálního útoku Pella ještě jednou v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournské katedrály a bolestivě mu stiskl přirození.

Druhý muž, kterého kardinál v dětství sexuálně zneužil, zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem. Jeho otec údajně plánuje po skončení odvolacího řízení podat na církev či Pella samostatnou žalobu.

„Podle mého názoru se vaše chování vyznačovalo šokující arogancí,“ prohlásil předsedající soudce australského státu Victoria Peter Kidd při oznámení rozsudku, které trvalo víc než hodinu. Podle rozsudku musí kardinál ve vězení zůstat nejméně tři roky a osm měsíců, než bude moci požádat o podmínečné propuštění. Jako sexuální delikvent bude registrován po zbytek života.

Pell se ale proti rozsudku odvolal. Jeho advokáti argumentují tím, že verdikt vychází pouze z výpovědi jedné oběti. Odvoláním se soud začne zabývat 5. června, informovala BBC. Vatikán už dříve uvedl, že verdikt nebude komentovat, dokud neskončí odvolací proces.

Tvrdý zastánce katolických hodnot

Kardinál Pell vždy vystupoval jako silný zastánce tradičních katolických hodnot - hájil konzervativní stanovisko v otázce manželství lidí stejného pohlaví i antikoncepce a trval na zachování kněžského celibátu.

Byla to obyčejná penetrace, hájí právník kardinála, který zneužíval chlapce

Pellovu pověst již dříve poškozovala nařčení, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney.

Sám čelil i dalšímu obvinění ze sexuálního obtěžování nezletilých z konce 70. let. Tehdy jako mladý kněz údajně osahával chlapce ve věku mezi devíti a 12 roky ve veřejném bazénu ve svém rodném městě Ballarat. V tomto případu byl ale Pell osvobozen.

Papež František k Pellovu případu v minulosti řekl, že se vyjádří, až soud rozhodne. Loni 12. prosince kardinála vyloučil ze sboru svých poradců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video