Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Katedrála odolala Luftwaffe, její snímek zůstává symbolem britského vzdoru

Seriál   9:16
Londýn tone v plamenech, Luftwaffe na britskou metropoli shazuje tuny zápalných bomb. Uprostřed ohnivé zkázy se tyčí netknutá kupole katedrály sv. Pavla. Sedmdesát let po vypuknutí německého Blitzu zůstává fotografie chrámu symbolem britské nezlomnosti.
Katedrála sv. Pavla obklopená kouřem hořících londýnských budov. (29. prosince 1940)

Katedrála sv. Pavla obklopená kouřem hořících londýnských budov. (29. prosince 1940) | foto: Herbert MasonAP

Svazy německých bombardérů monotónně duní noční oblohou a svrhávají na Londýn další a další tuny svého smrtícího nákladu. V troskách zasažených domů umírají stovky obyvatel britské metropole. Jako by uprostřed noci vyšlo jiné, zlověstné slunce. Tak intenzivní je zář z požárů.

SLAVNÉ FOTOGRAFIE

Seriál iDNES.cz nabízí příběhy slavných zpravodajských fotografií, které se staly ikonami, ať už vznikly na válečných bojištích, při různých tragédiích, ve vesmíru nebo "jen" zachycují lidské osudy

Nálet z 29. prosince 1940 na londýnské City byl jeden z nejsilnějších leteckých útoků Luftwaffe na britskou metropoli. Masivní bombardování zápalnými pumami se také označuje jako Druhý velký požár Londýna.


Ten první v roce 1666 pohltil centrum města, které bylo poté opět zbudováno podle návrhů Christophera Wrena. Vizionářský architekt navrhl také novou monumentální katedrálu svatého Pavla. A právě ta se stala jedním ze symbolů britského odporu během Blitzu. Stejně výmluvným jako podoba ministerského předsedy Winstona Churchilla s nezbytným doutníkem a prsty roztaženými do vítězného V.

Katedrála jako monument boje proti Zlu

Oné prosincové noci se fotograf Herbert Mason rozhodl zachytit zkázu Londýna v záři požárů. Vyšplhal na střechu domu ve Fleet Street, kde sídlila redakce deníku The Daily Mail, a rozhlédl se kolem sebe.

Obálka listu Daily Mail z 31. prosince 1940

Jen několik bloků od něj se uprostřed oblaků dýmu a hořících domů tyčila bělostná kupole katedrály sv. Pavla. Monumentální a zároveň křehká architektura hrdě stála obklopená všudypřítomným ohnivým peklem. Mason neváhal a zmáčkl spoušť.

Ráno odhalilo hrůzný účet bombardování - téměř celé okolí chrámu lehlo popelem. Katedrála však stála téměř netknutá. Jevilo se to jako zázrak, symbol nepokořitelnosti hrdého Albionu. Výmluvnost snímku si uvědomili i editoři listu a neváhali využít jeho propagandistickou hodnotu. Nic nebylo zapotřebí více než podpořit morálku obyvatelstva.

Masonův snímek vyšel o dva dny později na titulní straně Daily Mailu s následujícím popiskem: "Fotografie symbolizuje pevnost londýnského postoje vůči nepříteli: vytrvalost Dobra proti Zlu."

Svatopavelské hlídky

To, že katedrála přežila Blitz, byl sice malý zázrak, ale také výsledek obětavého úsilí londýnských hasičů.

Churchill si dobře uvědomoval symbolický význam katedrály a rozhodl, že Wrenův svatostánek musí být uchráněn za každou cenu. Každou noc střežili okolí katedrály dobrovolníci z tzv. Svatopavelské hlídky. Jejich úkol zněl jasně: uhasit každý zárodek požáru.

Britský voják vyhlíží německé bombardéry na střeše budovy v Londýně. V pozadí je vidět katedrála svatého Pavla. (září 1940)

Britský voják vyhlíží německé bombardéry na střeše budovy v Londýně. V pozadí je vidět katedrála svatého Pavla. (září 1940)

Katedrála ale zcela zásahům německých bomb neunikla. Tu samou noc, kdy Mason pořídil svoji slavnou fotografii, spadla do dómu zápalná puma. Hlídka ji však stačila včas uhasit. Nejvážnější škodu napáchala německá puma, která zdemolovala chrámový oltář a kryptu.

Během náletu 12. září chrám zasáhla časovaná bomba, kterou úspěšně zneškodnili ženisté Robert Davies a George Wylie. Pokud by se jim to nepovedlo, exploze by katedrálu zcela jistě srovnala se zemí. Oba ženisté dostali za úspěšný zákrok Svatojiřský řád.

Blitz morálku Britů nezlomil

Německé útoky se zpočátku soustředily na průmyslové cíle. Během jednoho z náletů ale německé bombardéry zřejmě omylem shodily bomby na Londýn a Britové podnikli odvetný, byť spíše symbolický útok na Berlín. Rozezlený Hitler slíbil Britům během projevu v berlínském Sportovním paláci zkázu z nebes.

Nacistický diktátor své slovo dodržel. Před sedmdesáti lety, 7. září 1940, se letouny německé Luftwaffe zaměřily na civilní cíle. Nálety se soustředily na Londýn, ale německé bomby dopadaly i na další velká britská města. Výjimkou byl Oxford, z kterého Hitler chtěl po dobytí ostrovů udělat hlavní město.

Děti z východního předměstí Londýna sedí u vybombardovaných trosek domu, kde předtím bydleli. (1940)

Děti z východního předměstí Londýna sedí u vybombardovaných trosek domu, kde předtím bydlely. (1940)

"Pamatuji se, že jsem šla z nějaké schůze a zrovna zapadalo slunce. Podívala jsem se směrem k dokům a zdálo se mi, že všechna okna jsou v plamenech. Nejdřív jsem si myslela, že je to odlesk zapadajícího slunce. Byly to ale doky, které hořely po náletu," zavzpomínala pro iDNES.cz na první nálet Hana Mejdrová, která před Hitlerem utekla z Československa do Anglie. V Londýně pracovala jako zdravotní sestra.

Zkáza Londýna v barvě

Podívejte se na unikátní film objevený po 70 letech

Hlavním cílem bombardovací kampaně bylo podlomení morálky civilního obyvatelstva. Toho se však německým generálům dosáhnout nepodařilo. "Dá se říci, že Angličané bombardování brali velice sportovně. Jednou jsem potkala sousedku, která si mi postěžovala: 'Tak dneska už mě ten Hitler skutečně naštval. Koupila jsem si nový teapot (čajovou konvici, pozn. red.) a on vedle prásknul bombu a ten teapot mi rozbil!'," vzpomíná dnes dvaadevatesátiletá dáma.

Čaj o páté v Morrisonově krytu

Kvůli nedostatku protileteckých krytů si Britové budovali vlastní kryty na zahrádkách. Tisíce Londýňanů přespávaly ve stanicích metra. "Jednou se stala hrozná věc. Německá bomba srolovala dolů po eskalátoru a vybuchla uprostřed lidí, kteří ve stanici přespávali. Nadělala tam hroznou paseku," vypráví paní Mejdrová.

Kdo neměl zahrádku ani sklep, pořídil si tzv. Morrisonův kryt pojmenovaný po ministrovi, který měl na starosti civilní obranu. Kovová konstrukce přes den sloužila jako stůl a v noci jako lůžko, které by spáče ochránilo před troskami, pokud by se dům zřítil.

Bombardování Londýna v roce 1940.

Bombardování Londýna v roce 1940.

"Lidé tam měli zvonek, aby je našli záchranáři a mohli je vyprostit. Jednou jsem šla po náletu po ulici a viděla jsem tři babky, jak sedí v troskách domku v Morrisonově krytu a popíjejí čaj," vzpomíná paní Mejdrová.

Jako poslední velký nálet v rámci Blitzu se považuje útok z 10. května 1941. Poté se Hitlerova pozornost upřela na Sovětský svaz. Během devítiměsíčního bombardování zahynulo 43 tisíc obyvatel britských ostrovů, polovina z nich v Londýně.

Svatopavelská katedrála přežila. Její zvony oslavily osvobození Paříže, byla svědkem pohřbu Winstona Churchilla, v roce 1981 si v ní řekli ano princ Charles a Lady Diana. Masonova slavná fotografie se stala jedním z nejznámějších snímků druhé světové války.

Autor:

Vyčerpáním sotva stál na nohou. Umouněný Kristus z Ostravy uhranul svět

Snímek z knihy fotografa Viktora Koláře Ostrava.

Seriál Tohle je on, pomyslel si ostravský fotograf Viktor Kolář ve chvíli, kdy kolem něj kráčel do sprchy...

Kde se tu vzala Lucinka? Ta fotka je cennější než medaile, říká Neumannová

Slavný snímek Michala Růžičky. Kateřina Neumannová s dcerou Lucií na olympijských hrách v Turíně.

Seriál Měla pět olympijských medailí, ale zatím žádnou zlatou. Zbývala poslední šance takovou bilanci...

Oscarová selfie sfoukla Obamu. Pořízení na iPhone tehdy Samsung zatrhl

Moderátorka oscarového večera Ellen DeGeneresová pořídila nejsdílenější fotku...

Seriál Přesně deset let právě uplynulo od pořízení slavné selfie plné hollywoodských hvězd z předávání...

Muž, který zmizel. Clementise pověsili a vygumovali. Zbyla jen čepice

Tehdejší předseda KSČ a předseda vlády Klement Gottwald při projevu na...

Seriál Únor 1948. Na pavlači paláce Kinských řeční předseda vlády a budoucí prezident Klement Gottwald....

Fotka mezi životem a smrtí. Zvěčnil popravu v Íránu, pak léta tajil identitu

Popravčí četa v Íránu. Slavná fotografie od Džahangíra Razmího získala...

Seriál Je to jediná anonymní fotografie v historii Pulitzerovy ceny. A ze scény, kterou zachycuje, mrazí....

Vášnivý polibek v Paříži pošpinily soudy. Fotografovi zničil podzim života

Snímek „Polibek u radnice“ byl poprvé zveřejněn v roce 1950 v časopise Life a v...

Seriál Když o Vánocích v třiadevadesáti letech zemřela Françoise Bornetová, uzavřel se dramatický příběh...

Šílený pohled syfilitika. Co skrývá poslední Leninova fotka

Údajně poslední fotografie Vladimira Iljiče Lenina pořízená za jeho života....

Seriál Byl to smutný pohled. Z vůdce světové revoluce zůstával jen věchýtek na invalidním vozíku, stařeček...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...