Předseda katalánské vlády Carles Puigdemont | foto: AP

Katalánského expremiéra vydáme do Španělska, rozhodl německý soud

  • 21
Německý soud ve čtvrtek prohlásil za přípustné vydání bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta do Španělska na základě obvinění ze zpronevěry veřejných financí. Vrchní zemský soud ve Schleswigu naopak v rozhodnutí konstatoval, že Puigdemont nevydá kvůli obžalobě ze vzpoury.

Případné vydání separatistického politika ještě musí schválit generální prokuratura nejsevernější německé země Šlesvicko-Holštýnsko.

Nevzdám se těm, kteří prohráli volby, vzkázal Puigdemont z německé vazby

Soud ve Šlesvicku-Holštýnsku vydání Puigdemonta na základě obžaloby ze vzpoury odmítl už v dubnu. Připustil však jeho možné vydání kvůli údajné zpronevěře, o čemž rozhodl ve čtvrtek. Už v dubnu soud zdůraznil, že i kdyby Německo žádosti Madridu o vydání Puigdemonta vyhovělo, Španělsko ho nebude smět stíhat ze vzpoury.

Německé státní zastupitelství naopak už dříve vyjádřilo přesvědčení, že španělská žádost o vydání kvůli údajné vzpouře je podložená. Vydání pětapadesátiletého politika podle názoru německých státních zástupců nic nebránilo, protože mu ve Španělsku podle nich nehrozí stíhání z politických důvodů.

Puigdemont byl v Německu zadržen 25. března, když se vracel z konference ve Finsku do Belgie, kde v té době žil v exilu. V Německu pobýval od dubna na svobodě, ale nesměl zemi opustit.

Puigdemont se podle španělských úřadů dopustil mimo jiné zpronevěry veřejných financí, které použil na loňské referendum o nezávislosti. Podle Madridu šlo o 1,6 milionu eur (41 milionů korun). Hlavní obvinění se však týkalo vzpoury kvůli jeho roli v uspořádání katalánského referenda o nezávislosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video