Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Myslitel tisíciletí i otec komunistické diktatury. Marx slaví 200 let

  1:00
Svým učením výrazně zasáhl do dějin lidské společnosti. Po něm pojmenovaný myšlenkový směr podstatně ovlivnil filozofii, sociologii i ekonomii. Jeho myšlenky a dílo ale také položily duchovní základy komunistických diktatur po celém světě. Karel Marx se narodil přesně před 200 lety.

Karl Heinrich Marx se narodil 5. května 1818 v porýnském městečku Trevír, kde jeho děd a strýc působili jako rabíni. Na přání svého otce, přeběhlíka od judaismu k luteránství, který se živil jako advokát, šel mladý Karel Marx studovat práva do Bonnu. Odtud ale brzy začaly chodit zprávy, že své studium zanedbává. Utkal se prý i v souboji a strávil noc ve školním vězení za opilství a výtržnost.

Po roce tak Marx přešel na univerzitu do Berlína, kde vystudoval filozofii a historii. Stále více ho však fascinovala filozofie a osobnost německého filozofa Georga Friedricha Hegela.

Když jako třiadvacetiletý obhajoval v roce 1841 doktorskou disertační práci o Epikurově filozofii na Jenské univerzitě, byl už pět let zasnoubený s aristokratkou Jenny von Westphalenovou, sestrou svého spolužáka z gymnázia. Po doktorátu krátce pracoval jako šéfredaktor Rýnského deníku, který vláda na jaře 1843 zrušila. 

Ještě v Německu se Marx von Westphalenovou oženil, než odjeli do Paříže, bašty revolucionářů. I odtud byl pro své radikální názory vypovězen a strávil tři roky v Bruselu, než později trvale zakotvil v Londýně. Manželé spolu zplodili sedm dětí.

Přítel i mecenáš

S Bedřichem Engelsem se Marx spřátelil v roce 1844. Engels byl však pro Marxe nejen spolupracovníkem při rozvíjení komunistické ideologie, ale také významným mecenášem. Marx si totiž nikdy nenašel stálejší zaměstnání, které by rodinu vytrhlo z materiální bídy. Pozoruhodné bylo, že Engels dokázal skloubit kritiku kapitalismu s vlastním, poměrně úspěšným podnikáním.

Již o čtyři roky později vydal Marx spolu s Engelsem slavný Manifest komunistické strany. „Nechť se třesou panující třídy před komunistickou revolucí! Proletáři nemají v ní co ztratit, leda své okovy,“ vyzýval Marx s Engelsem ke spojení proletářů všech zemí ve spisu. Právě radikálnost a výzvy ke svržení kapitalismu ozbrojenou revolucí bývají však autorům manifestu nejvíce vyčítány.

KLDR sundala z náměstí portréty Marxe a Lenina. Visely tam 50 let

„Dějiny všech dosavadních společností jsou dějinami třídních bojů - Svobodný a otrok, patricij a plebejec, baron a nevolník, cechovní mistr a tovaryš, vedli nepřetržitý boj, tu skrytý, tu otevřený, boj, který pokaždé skončil revolučním přetvořením celé společnosti nebo společným zánikem bojujících tříd,“ píše se také v Manifestu.

Dalším stěžejním Marxovým dílem je politicko-ekonomický spis Kapitál, v němž autor došel k závěru, že vykořisťovatelské zřízení - kapitalismus - spěje samo ze své podstaty k zániku a bude vystřídáno komunismem, tedy beztřídní společností, v níž neexistuje soukromé vlastnictví. 

Marx však stačil sám dopsat a vydat pouze první díl Kapitálu, zbylé dva sestavil ze zápisků po jeho smrti Engels. Sporný čtvrtý díl s názvem Teorie nadhodnoty, často nepovažovaný za součást díla, poprvé publikoval Karl Kautsky. Hodnota Kapitálu pro dnešní svět spočívá podle odborníků především v jeho detailním popisu tehdejší reality - je dílem, které popisuje ekonomickou realitu poloviny 19. století, hlavně v Británii.

Základ komunistických diktatur

Marx bývá označován i za dobrého žurnalistu. Jeho rozbory britské koloniální politiky v Indii a vývoje občanské války v USA jsou podle mnohých pronikavými analýzami. Kromě místních radikálních novin, vesměs brzy zakázaných, psal později krátce také z Londýna pro New York Tribune.

Kritiku si však vysloužil svými antisemitskými pamflety, v nichž Židy považoval za jedny z původců kapitalistického systému. Přitom šlo o jeho vlastní národ, který byl podle něj „jedem kšeftu zasažen zvlášť citelně“. Ke svému původu se Marx jako syn židovského konvertity příliš nehlásil, ale jeho snědá pleť a přezdívka Mouřenín ho provázely celý život.

Marx, kachničky a hrníčky. Suvenýry kritika kapitalismu jsou skvělý byznys

V roce 1864 stál Marx u zrodu mezinárodního dělnického sdružení První internacionála, na jejímž vedení se podílel. Ve stáří se z revolucionáře stal středostavovský gentleman. Marx zemřel 14. března 1883 v Londýně, kde je také pohřben. 

Po vzniku komunistických vlád v některých zemích světa byly Marxovi budovány pomníky a byly po něm pojmenovány ulice nebo města. Asi nejznámější je obří busta Karla Marxe ve východoněmeckém městě Saská Kamenice, která se v dobách bývalé NDR jmenovala Karl-Marx-Stadt. V roce 1999 Marxe anketa britské BBC vyhlásila největším myslitelem druhého tisíciletí.

Postava Karla Marxe však budí i negativní reakce. „Karl Marx vytvořil základ, na kterém staví všechny komunistické diktatury až do dneška,“ domnívá se Dieter Dombrovski.

„Napsal ta díla. Samozřejmě, že je neimplementoval, ale vytvořil tu myšlenku. Komunistické diktatury pak všechno, co napsal, zrealizovaly slovo od slova,“ rozvedl Dombrovski, kterého věznila východoněmecká diktatura. 

V rodišti Karla Marxe vztyčili jeho sochu, do odhalení ji budou hlídat

„Pokud někdo podle našeho současného trestního systému navádí člověka spáchat vraždu, a pokud ji ten druhý člověk opravdu spáchá, potom ten, který k ní nabádal, je pak také odsouzený. Což je jenom dobře.“ Dombrovski dodal, že pod komunistickými režimy zemřelo více lidí než pod Adolfem Hitlerem, napsal The Local.

Dalším z kontroverzních témat se stala i 4,4 metru vysoká bronzová socha, která má být odhalena v Marxově rodném Trevíru. Vytvořil ji slavný čínský umělec Wu Wej-šana a darovala ji Čína. Odhalení sochy bude jednou z hlavních událostí oslav výročí Marxova narození (více jsme psali zde).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...