Ostatky kardinála Berana se za zvuků kostelních zvonů vrátily do Česka

  • 426
Ostatky kardinála Josefa Berana se za zvuků kostelních zvonů vrátily do České republiky. Vládní speciál přistál na letišti ve Kbelích krátce po 18. hodině. Po přistání letadla se rozezněly zvony v celé zemi. Repatriací se plní poslední vůle kardinála, který zemřel v Itálii ve vyhnanství.

Tělo kardinála ve čtvrtek vyzdvihli s příslušnými ceremoniemi z podzemní kaple ve vatikánské bazilice sv. Petra (více v článku Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu vyzdvihli ostatky kardinála Berana). 

Po modlitbách na rozloučenou opustily ostatky Vatikán v českém vojenském letadle a po šesté hodině večerní přistály v pražských Kbelích, kde je přivítal například předseda Senátu Milan Štech, ministryně obrany Karla Šlechtová nebo náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář . 

Při vynášení ostatků z letadla na katafalk zazněla i píseň Čechy krásné, Čechy mé, což je píseň která provázela návrat kardinála Berana z koncentračního tábora. Vojenský kaplan Jaroslav Knichal pronesl krátkou modlitbu. „Jeho život, ať je pro nás vzácným svědectvím věrnosti Kristu, církvi a lásky k vlasti, a to na přímluvy sv. Vojtěcha, sv. Anežky České a všech našich zemských patronů,“ uvedl.

Kolona s rakví a doprovodem se poté vydala do dejvického Arcibiskupského semináře. Později večer zamířila do Strahovského kláštera. V bazilice Panny Marie zůstanou přes noc.

V sobotu bude procesí pokračovat na Hradčanské náměstí. V katedrále sv. Víta bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka sloužit mši, během níž bude vystavena lebka mučedníka sv. Vojtěcha. 

Rakev s Beranovými ostatky bude vystavena do pondělí 23. dubna. Poté ji uloží v katedrále, nikoli však pod zem, ale do nově zřízeného sarkofágu v kapli sv. Anežky.

Beran byl symbolem útlaku církve

Kardinál Beran se stal kvůli dlouholeté internaci symbolem útlaku kvůli náboženskému přesvědčení a současně připomínal demokratickému světu těžký osud Československa. 

Česká strana o převoz Beranových ostatků usilovala dlouhodobě. Beran, který se po odjezdu z Československa do Vatikánu u příležitosti jmenování kardinálem v roce 1965 nesměl vrátit do vlasti, je jediným Čechem, jehož tělo bylo po smrti pohřbeno po boku papežů v kryptě chrámu svatého Petra. Pohřební obřad vedl tehdejší papež Pavel VI. Beatifikační proces kardinála Berana byl zahájen v roce 1998. 

Převozem do Česka se plní poslední přání duchovního a politického vězně, jemuž komunistický režim znemožnil návrat do vlasti za jeho života i po smrti V místě posledního odpočinku papežů bylo tělo uloženo od Beranovy smrti v exilu v roce 1969. Převoz ostatků povolil počátkem letošního roku papež František. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video