Žena sedí v troskách domu zasaženého během bojů o Náhorní Karabach. (11. října...

Žena sedí v troskách domu zasaženého během bojů o Náhorní Karabach. (11. října 2020) | foto: Reuters

Znepřátelené strany nedodržují příměří, boje o Karabach pokračují

  • 25
Boje mezi silami arménských separatistů z Náhorního Karabachu a ázerbájdžánskou armádou pokračovaly v pondělí ráno bez ohledu na dohodu o příměří, která měla platit od sobotního poledne. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na své zpravodaje na místě konfliktu

Z karabašské metropole Stěpanakertu zpravodaj agentury AFP dnes ráno slyšel dělostřeleckou palbu na jihozápadě neuznávané republiky. Další reportéři AFP v Ázerbájdžánu zaslechli střelbu děl z okolí města Terter, ležícího severovýchodně od Karabachu.

„Znepřátelené strany se jako obvykle navzájem obviňovaly z podněcování bojů a hlásily úspěchy na bojišti, dodala AFP.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany na Twitteru tvrdilo, že arménské síly ostřelovaly tři pohraniční okresy, ale jsou „vyčerpané“ a ustupují.

Informační středisko arménské vlády naopak ujistilo, že ázerbájdžánská armáda se stáhla poté, co utrpěla „těžké ztráty na životech a vojenské výzbroji“.

Spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - trvá mezi Arménií a Ázerbájdžánem už desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu.¨

Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 000 mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje toto území za okupované.

KOMENTÁŘ: Pat na jižním Kavkaze trvá 25 let, vojensky stále dominuje Rusko

K potyčkám mezi znepřátelenými stranami dochází často, ale současné boje, které vypukly 27. září, jsou označovány za nejtěžší od uzavření příměří v roce 1994.

V sobotu v poledne mělo vstoupit v platnost humanitární příměří, umožňující výměnu zajatců a těl zabitých, ale nikdy nebylo respektováno, dodala AFP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video