Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čtvrť v Kanadě vyhlásila válku dětem, které si hrají venku na ulicích

  • 79
Sousedství Artisan Gardens v západní Kanadě čelí nařčení, že vyhlásilo „válku dětské zábavě“, když schválilo místní vyhlášku, podle které je nově zakázáno hrát v ulicích jakékoliv hry. Pravidlo platí pro dětské aktivity jako pozemní hokej, jízdu na kole i malování křídou.

Místní vozovky a sdílené příjezdové cesty, které vedou do poklidného sídliště Artisan Gardens, společně spravují majitelé domů prostřednictvím rady. Ta na konci června s patnácti hlasy pro a čtyřmi proti odhlasovala zákaz používání vozovek a okolí k čemukoliv jinému, než přístupu dovnitř a ven z obce. 

K rozhodnutí rady údajně vedly bezpečnostní důvody. A to i přesto, že na sídlišti  bydlí jen pár desítek obyvatel a silnice v něm podle BBC končí slepou ulicí.

„Cesta nesmí být používaná ke hraní her, včetně hokeje, baseballu, basketbalu, skateboardingu, malování křídou, jízdě na kole či k dalším sportovním a rekreačním aktivitám,“ uvádí nová vyhláška.

Zprávy o diskutabilním omezení vynesly malé sídliště, kde žijí především důchodci a pár mladých rodin s dětmi, až do titulků světových médií. Rodičům z místní komunity se přirozeně nová vyhláška příliš nezamlouvá. 

„Všude slyšíme, že máme děti poslat ven a být aktivní. Teď si děti můžou hrát jenom doma,“ řekla deníku The Guardian jedna z rozzlobených matek Christa Howardová.

Její tříletá dcera se na cestě před domem učila jezdit na kole. Vždy ovšem pod dohledem rodičů, ujistila Howardová. „Děti jsou chytré a chápou, že když někdo projíždí, mají zakřičet ‘auto’ a všichni uhnou na stranu.“ 

Obyvatelka sídliště médiím sdělila, že rozhodnutí zakázat v okolí silnice sporty jako pozemní hokej nebo baseball chápe. Avšak zakazovat dětem jízdu na kole a kreslení křídou jí i dalším rodičům připadá nesmyslné, protože provoz na silnicích je klidný a auta projíždějí oblastí zřídkakdy. 

Sídliště Artisan Gardens se nachází v obci Chemainus na Vancouverském ostrově.

Sídliště Artisan Gardens se nachází v obci Chemainus na Vancouverském ostrově.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Kanada, BBC, jízdní kolo

Nejlepší videa na Revue