Obyvatelé kanadského Vancouveru hledají úkryt před vedrem i v městském parku...

Obyvatelé kanadského Vancouveru hledají úkryt před vedrem i v městském parku Davida Lama. (27. června 2021) | foto: Reuters

V Kanadě náhle zemřely desítky lidí. Na vině jsou vedra, která zemi trápí

  • 41
Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru desítky náhlých úmrtí, která přisuzuje dlouhé vlně veder. Ta zasáhla především jihozápad země s teplotami, jež vystoupaly nad 40 stupňů. Před zdravotními komplikacemi v souvislosti s velmi teplým počasím varovalo také kanadské ministerstvo životního prostředí.

Policie v kanadských městech Burnaby a Surrey zaznamenala od pondělí přes čtyři desítky náhlých úmrtí. „Domníváme se, že vysoké teploty přispěly k většině těchto úmrtí,“ uvedla policie. Podle ní jsou více zranitelní starší lidé a osoby s dřívějšími zdravotními komplikacemi.

Podle kanadské stanice CBC jen ve Vancouveru zaznamenali od pátku nejméně 65 náhlých úmrtí. V obvyklých dnech policie ve městě eviduje nanejvýš tři až čtyři.

Před zdravotními problémy souvisejícími s vysokými teplotami varovalo kanadské ministerstvo životního prostředí. Podle ministerstva situaci zhoršuje to, že vysoké teploty panují i v noci. „Tento týden nejteplejším, který kdy obyvatelé státu zažili.“ řekl premiér kanadského státu Britské Kolumbie Johna Horgan.

Podle meteorologů extrémní teploty souvisí se změnami klimatu. „Vlny veder jsou častější a více intenzivní, neboť koncentrace skleníkových plynů v atmosféře vede k růstu teplot na celém světě,“ uvedla Světová meteorologická organizace (WMO).

Kvůli vlně veder musel být přerušen v USA a Kanadě provoz škol, podniků či očkovacích center. Některé oblasti ve Spojených státech zaznamenaly kvůli vysokému odběru výpadky v dodávkách elektrického proudu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue