VIDEO: V Kanadě řádilo ohnivé tornádo. Hasičům vcuclo hadici

  • 10
Kanadští hasiči se během ničivých letních požárů museli utkat také se vzácným ohnivým tornádem. Video z Britské Kolumbie, ve kterém žhavý vír nasaje hasičskou hadici, v posledních dnech obletělo sociální sítě.

Na videu je vidět hasič, který se snaží znovu získat kontrolu nad hadicí, kterou se právě snažil nebezpečný živel přemoci. Šedesát metrů vysoký ohnivý sloup byl však silnější a hasič už pak po něm jen v zoufalosti hodil kamenem.

„Ohnivé tornádo nám zničilo vybavení. Pětačtyřicet minut po naší jednotce házelo hořící špalky a pak vtáhlo více než třicetimetrovou hadici, která se tam rozpustila. Něco takového se určitě stalo poprvé,“ uvedla podle britského listu The Guardian hasička Mary Schidlowská, která video natočila.

Vzácný úkaz vzniká ve chvíli, kdy silný vítr nasaje žár z ohně a ten zvedne do vzduchu. Nejde však o skutečné tornádo. Úkazu se také přezdívá „ohnivý ďábel“ a může vydržet až několik desítek minut. Proudění ve víru dosahuje až 160 kilometrů za hodinu.

Video pochází z letních lesních požárů, kterých museli hasiči v Britské Kolumbii řešit více než pět set. Tamní vláda tehdy vyhlásila stav nouze. I nyní v oblasti hoří, podle hasičů už je však požár pod kontrolou.

Britská Kolumbie (Kanada)

Britská Kolumbie (Kanada)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video