Moře na pláže v Britské Kolumbii čas od času vyvrhne kus lidské nohy....

Moře na pláže v Britské Kolumbii čas od času vyvrhne kus lidské nohy. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Moře vyvrhlo na kanadskou pláž lidskou nohu. Už třináctou

  • 86
Obyvatelé osady Jordan River ležící na západním pobřeží Kanady našli ve čtvrtek na pláži zbytky lidské nohy. Co by jinde vyvolalo zděšení, tamní už ani nepřekvapilo. V posledních deseti letech totiž moře vyvrhlo už třináct nohou.

Ve čtvrtek ráno se Kanaďan Mike Johns procházel po pláži v osadě Jordan River nedaleko Vancouveru, když jeho rotvajler Taz v chaluhách vyčmuchal něco podivného. Byla to lidská noha.

Pod lýtkovou a holenní kostí ještě stále byla ponožka s teniskou. „Naše první analýza určila, že se jedná o lidské pozůstatky. V následujících týdnech budeme pokračovat ve vyšetřování a testech,“ uvedl podle serveru NBC mluvčí koronera Britské Kolumbie Andy Watson.

Jinde ve světě by hrůzný nález vyděsil veřejnost a rozjel pátrání po sériovém vrahovi, ne tak v Britské Kolumbii. Za posledních deset let tam moře takto vyvrhlo už třináct lidských nohou, a lidé už si tak začínají pomalu zvykat.

13.prosince 2017 v 13:09, příspěvek archivován: 13.prosince 2017 v 15:46

13th human foot washes ashore in Canada https://t.co/kpTUrqLhL0

„Je divné, že se to pořád děje tady,“ říká šestapadesátiletý Johns v surfařské vesničce na jihozápadě Kanady. Vypráví, že poté, co zavolal policii, kosti i s botou zabalil do oblečení a odnesl domů, kde je zamkl do skleníku. Bál se, že kdyby je nechal na pláži, oceán by je spláchl zpět do hlubin. Mohly by také přilákat medvěda, který se potuluje kolem vesnice, či orla z nedalekého hnízda, dodal muž.

První případ z roku 2007 vybičoval pozornost i představivost Kanaďanů napříč zemí na maximum. V následujícím roce pak vylovili dalších pět nohou. Možná jsou to oběti letecké nehody, možná šíleného vraha, možná je tam hodili pašeráci lidí, spekulovali tamní občané.

Děje se to tak často, že už to nikoho nepřekvapí

Dvanáctá končetina se datuje do loňského února – pravá noha v černo-modré tenisce byla nalezena asi třicet kilometrů od případu z minulého čtvrtka. Mysteriózní série přilákala i ty, kteří si rádi vymýšlejí. Ukázalo se totiž, že případ z roku 2008 – v pořadí šestý – byl hoax.

Místa nálezů dvanácti nohou, které vyplavilo moře v Britské Kolumbii

Podle koronera všechny nalezené končetiny patřily lidem. Vyšetřovatelé zatím určili, že osm z nalezených nohou patřilo šesti různým osobám. Původ ostatků je patrně všednější, než jak si představují místní – nic nenasvědčuje tomu, že by v úmrtí jejich majitelů měla prsty cizí osoba. Pravděpodobně zemřeli při nehodě nebo spáchali sebevraždu. „Číslo třináct“ se nyní koroner pokusí spárovat s některým z předchozích nálezů.

Na dotaz CNN, proč se jich právě na plážích Britské Kolumbie objevuje tolik, koroner nebyl schopný odpovědět. „Nicméně není důvod věřit, že jsou spolu tyto případy nějak propojené,“ dodal.

Podle listu The New York Times pláže Britské Kolumbie v zimě bičují extrémně vysoké vlny, které kromě záplav na pobřeží mohou vyplavovat věci z velké dálky. I lidské pozůstatky, které tak mohou pocházet z Aljašky i amerického Oregonu. „Naše pátrání nezůstane jen v Kanadě,“ potvrzuje Watson.

Majitel místní kavárny Cold Shoulder Joshua Constandinou poznamenal, že aktuální zpráva už s místními příliš neotřásla. „Na začátku to bylo zvláštní, ale teď už se to děje tak často...“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video