(ilustrační snímek) | foto: AP

Kanadská hymna bude genderově neutrální, parlament schválil změnu

  • 1017
Z kanadské hymny zmizí slova opěvující „syny“ země, místo nichž budou Kanaďané nově zpívat o „všech z nás“. Rozhodl o tom kanadský parlament, který schválil genderově neutrální změnu v textu písně, jež je hymnou země od roku 1980. Aby začala úprava platit, musí ji ještě podepsat generální guvernérka.

Změně předcházelo několik let bouřlivých debat mezi politiky i veřejností, uvedl web stanice BBC.

Kanadská hymna v novém znění:

O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all of us command.
With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!
From far and wide,
O Canada, we stand on guard for thee.
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee.
O Canada, we stand on guard for thee.

Konec druhého verše kanadské hymny „Láska pravého vlastence vede všechny tvé syny“ byl dlouhodobě terčem stížností feministického hnutí, k němuž se přidala řada liberálních politiků. Poté, co liberálové disponující parlamentní většinou prosadili změnu, bude znít závěr verše „vede všechny z nás“.

Podle BBC byla již v minulosti navržena změna vypouštějící „syny“ z hymny celkem šestnáctkrát. Konzervativci oponující úpravám kanadského státního symbolu však dokázali úpravy zablokovat. Sílu nabralo hnutí za změnu hymny v roce 2013, kdy o ni začala usilovat veřejně aktivní skupina čítající mimo jiné spisovatelku Margaret Atwoodovou či někdejší premiérku Kim Campbellovou.

Kanadská hymna v původní verzi:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video