Všech třicet gondol kabinkové lanovky Sea to Sky Gondola v resortu kanadského města Squamish nedaleko Vancouveru se v neděli ráno zřítilo. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. (11. srpna 2019) | foto: Profimedia.cz

V Kanadě se zřítila kabinová lanovka, případ se vyšetřuje jako sabotáž

  • 66
Všech třicet gondol kabinkové lanovky Sea to Sky Gondola v resortu kanadského města Squamish nedaleko Vancouveru se v neděli ráno zřítilo. Podle policie nejspíš neznámý pachatel nařezal lana, která nápor nevydržela. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn, policie celý případ vyšetřuje jako sabotáž.

Podle prvních informací, které má britská stanice BBC, pracují vyšetřovatelé s verzí, že lana nařezal neznámý pachatel v brzkých ranní hodinách. Nehoda se stala přibližně v půl páté ráno místního času.

Správce lanovky kanadským médiím řekl, že linka prošla údržbou nedávno „a šlo o nové, silné a zdravé lano“. Ocelové lano bylo několikapramenné o průměru 55 mm. Policie už také přizvala ke kontrole odborníky na technickou bezpečnost. 

Kanadská policie zároveň uvedla, že pachatelé se sami vystavili extrémnímu nebezpečí. Nejen proto, že vylezli na vysoký stožár pro údržbu, ale poškozené lano mohlo kvůli tahu snadno prasknout a ohrozit je. 

„Jsme si vědomi toho, co všechno se mohlo stát, takže jsme rádi, že se nikomu nic nestalo a lanovka nevezla v době nehody žádné cestující,“ dodala policie v prohlášení. 

Provozovatel nyní lanovku uzavřel na dobu neurčitou. Policie rovněž požádala o spolupráci turisty, horolezce, táborníky a širokou veřejnost, která se v okolí pohybovala, aby k vyšetřování případu poskytli nějaké informace. 

Na lanovce v Sea to Sky Gondola resortu u kanadského města Squamish je celkem 30 kabinek, z nichž každá uveze až 8 pasažérů. Cesta na vrchol ve výšce 885 metrů trvá zhruba deset minut.  

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video