Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kampaň na Slovensku skončila, volba prezidenta bude napínavá

  18:03
Na Slovensku skončila předvolební kampaň a začalo moratorium, během něhož se kandidáti na post prezidenta nesmí ucházet o přízeň voličů. Oficiální předvolební průzkumy tentokrát neexistují a výsledek si netroufá odhadovat ani většina politologů. Bylo by to prý věštění. Slováci o svém příštím prezidentovi rozhodnou už o víkendu.

Iveta Radičová a Ivan Gašparovič | foto: Profimedia.cz

O víkendu se ukáže, kdo se postaví na příštích pět let do čela Slovenska. Bude to současný prezident Ivan Gašparovič nebo ho vystřídá socioložka a poslankyně Iveta Radičová? Analytici se na rozdíl od minulých let výsledek voleb zdráhají odhadovat. Bylo by to prý věštění.

výjimečná volba

Slováci v sobotu ve druhém kole rozhodnou, kdo bude na příštích pět let hlavou jejich státu. Vyberou si mezi dosavadním prezidentem Ivanem Gašparovičem a opoziční kandidátkou Ivetou Radičovou. Ať zvolí kteréhokoli z nich, půjde vždy o unikátní situaci: Radičová by byla první ženou v prezidentské funkci; Gašparovič by se zase stal první hlavou státu, které se na Slovensku podařilo funkci obhájit.

Důvodem je poměrně těsný rozdíl mezi Radičovou a Gašparovičem v prvním kole a také fakt, že neexistují oficiální předvolební průzkumy. Nikdo si je totiž neobjednal.

Čekání na výsledky druhého kola voleb tak bude velmi napínavé. "Bude to těsný výsledek. Odhaduji to na jedna k jedné," řekl deníku SME Ján Baránek z agentury Polis.

Také Ivan Dianiška z agentury Focus je v odhadech opatrný. Tvrdí pouze, že účast bude zřejmě nižší než v prvním kole. "Před druhým kolem nemáme absolutně žádná data, o která bychom se mohli opřít."

Poměrně důležitou roli by mohlo hrát také to, že oproti prvnímu kolu do souboje vstoupily nové faktory jako například "maďarská" karta, píše deník SME na svých webových stránkách.

Vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica a nacionálně populistická Slovenská národní strana Jána Sloty, které stojí za současným prezidentem, v minulosti Radičové vyčítaly silnou podporu slovenských Maďarů a opoziční Strany maďarské koalice.

Drama před druhým kolem

A právě hlasy maďarské menšiny pomohly Radičové oproti volebním předpokladům nečekaně snížit v prvním kole Gašparovičův náskok na méně než devět procentních bodů.

Iveta Radičová a Ivan Gašparovič v televizním duelu na STV. (31. března 2009)

Před týdnem se na jihu Slovenska, kde maďarská menšina žije, objevily navíc letáky, na nichž opoziční kandidátka Radičová slibuje maďarské menšině autonomii. Její volební štáb označil prospekty za podvrhy. Kdo za nimi stál, není dodnes jasné. - přečtěte si Falešné letáky s Radičovou slibují slovenským Maďarům autonomii

Zatímco předvolebnímu boji před prvním kolem vytýkali mnozí analytici nudnost, souboj mezi Radičovou a Gašparovičem v posledních čtrnácti dnech přinesl hned několik dramatičtějších momentů.

gašparovič a radičová

Ivan Gašparovič se narodil 27. března 1941 v obci Poltár (Banskobystrický kraj). Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislavě a pracoval například v Okresní prokuratuře v Martině. V letech 1994-1998 byl předsedou Národní rady SR a v roce 2004 ho Slováci zvolili svým prezidentem.

Iveta Radičová se narodila 7. prosince 1956 v Bratislavě. Vystudovala sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Pracovala v Sociologickém ústavu Slovenské akademie věd. V letech 2005-2006 byla ministryní práce, sociálních věcí a rodiny. Od roku 2006 je poslankyně Národní rady.

Kromě falešných letáků rozvířil poklidnou předvolební atmosféru hned zpočátku premiér Robert Fico. Na slavnostním přesměrování toku Nitry, kde byli společně s Gašparovičem, se objevil demonstrant s transparentem. Předseda vlády prohlásil, že ho zaplatila a poslala Radičová. Pak se omluvil. - více se dočtete zde

Poté se Slováci v médiích dočetli, že Ivan Gašparovič před lety koupil pozemek v Limbachu za zlomek tržní ceny. Dnes deník Sme přinesl zprávu, že prešovský regionální svaz opoziční strany SDKÚ-DS, který podporuje Ivetu Radičovou, má podezření na kupování hlasů ve východním Slovensku.

V sobotu se prý mají kupovat hlasy Romů a za jeden z nich se mají údajně vyplácet tři eura (necelých 90 korun). Romským koordinátorům se prý rozdávají mobily, uvedl deník SME. Policie o kupčení s volebními hlasy zatím žádné informace nemá. Romové o volbu prezidenta v prvním kole nejevili příliš velký zájem. Například na sídlišti Luník v Košicích byla volební účast jedna z nejnižších v zemi.

Slovensko volí prezidenta

Slováci svého prezidenta volí na rozdíl od Česka přímo. Systém je dvoukolový. V prvním kole vyhrává ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech hlasů, tedy i těch, kteří se voleb neúčastní. To se před čtrnácti dny v prvním kole nestalo, tak jako ostatně ještě nikdy ve Slovenské historii. Bylo tedy třeba vypsat druhé kolo voleb. (Slováci o svém prezidentovi rozhodli v přímé volbě už dvakrát. Prvním přímo zvoleným prezidentem byl Rudolf Schuster, druhým Gašparovič, který nyní obhajuje.)

Do druhého kola postupují vždy dva kandidáti, v tomto případě Gašparovič a Radičová, kteří získali nejvíce hlasů. Slovenská prezidentská kandidátka Iveta Radičová v prvním kole volby překvapila, za favoritem Ivanem Gašparovičem zaostala jen o necelých 9 procentních bodů. Současný prezident dostal 46,71 procenta hlasů, Radičová 38,05 procenta. - více o prvním kole voleb se dočtete zde

Volební místnosti se otevřou v sobotu v 7 hodin ráno, hlasování má skončit ve 22 hodin večer. Statistický úřad pak bude postupně zveřejňovat výsledky. Oficiálně pak prezidenta oznámí v neděli. Ve druhém kole vyhraje ten, kdo získá více hlasů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Babiš slibuje nový tvrdý azylový zákon a vyhoštění nelegálních migrantů

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  12:51

Přímý přenos Šéf opozičního ANO Andrej Babiš ve Sněmovně řekl, že v případě návratu do vlády připraví jeho hnutí...

Izrael úder v Damašku neprobral s USA. A íránskou odvetu hrubě podcenil

18. dubna 2024  12:34

Izraelští činovníci neodhadli, jak tvrdá bude odpověď Íránu na vzdušný úder na budovu konzulátu v...

Je velmi nebezpečný, říká žalobce. Za pokus o vraždu chce pro mladíka 18 let

18. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  11:55

Osmnáctiletý trest vězení navrhuje státní zástupce pro devatenáctiletého Ukrajince Viktora...

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...