Britská police našla v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie v nákladním...

Britská police našla v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie v nákladním automobilu 39 mrtvých lidí. (23. října 2019) | foto: Reuters

Mrtví z kamionu v Anglii byli Číňané. V návěsu mohli umrznout

  • 246
Třicet devět mrtvých, kteří se ve středu našli v návěsu nákladního vozu v průmyslové zóně na jihovýchodě Anglie, byli čínští občané. S odvoláním na své zdroje o tom informovala britská média. Policie tuto informaci potvrdila. Také čínské ministerstvo zahraniční podle státního deníku Global Times potvrdilo, že mrtví jsou z Číny.

Kamion s mrtvolami policisté našli v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays ležícím na levém břehu řeky Temže východně od Londýna. Do nedalekého přístavu Purfleet dorazil lodí návěs s těly asi v 1:30 SELČ. Na místě jej vyzvedl tahač ze Severního Irska, který přístav i s nákladem opustil asi o půl hodiny později. Policisté byli na kamion upozorněni neznámým volajícím a našli jej kolem 2:40 SELČ.

Vyšetřovatelé se původně domnívali, že celý kamion přijel z Bulharska a do Anglie dorazil přes severovelšský přístav Holyhead, který leží asi sto kilometrů východně od irského hlavního města Dublinu.

Bulharské ministerstvo zahraničí později uvedlo, že tahač byl v roce 2017 registrovaný ve Varně na firmu, kterou vlastní irská občanka.

Podle předsedy bulharské vlády vlády Bojka Borisova však kamion hned den po registraci zemi opustil a od té doby se tam nevrátil. Borisov také prohlásil, že Bulharsko neváže s úmrtími žádná další spojitost.

Irské noviny upozorňují, že oblast v okolí města Varna je známá jako pašerácká cesta a je spojována s irskými gangy. Irská policie nicméně uvedla, že navzdory vzrůstajícím spekulacím není zatím „žádný důkaz“, že irské gangy jsou v případě zapojeny.

Podle britského deníku The Telegraph je návěs spojován se společností, která má svoje sídlo v Dublinu, ale je registrována přes hranice v Severním Irsku.

Britští policisté prohledali tři nemovitosti v hrabství Armagh v Severním Irsku. Kromě vyšetřování smrti 39 lidí policie hrabství Essex, kde se ve středu kamion s těly našel, zahájila také další vyšetřování. Jeho cílem je zjistit, zda čin nějak souvisí s organizovaným zločinem.

Ačkoli zatím nejsou okolnosti případu jasné, v Británii se všeobecně předpokládá, že jde o migranty, kteří doplatili na pokus dostat se do země nelegálně. List The Guardian upozornil, že v poslední době roste aktivita sítí pašeráků lidí.

Kancelář belgického federálního prokurátora oznámila, že ve věci zahájila své vlastní vyšetřování. „Zatím nevíme, jak dlouho byl kamion v Belgii,“ uvedl mluvčí prokuratury. Též zatím není jisté, kdy a kde byly oběti dány do návěsu.

Britská policie původně uváděla, že mezi mrtvými bylo 38 dospělých a jeden teenager. Ve čtvrtek upřesnila, že všech 39 lidí bylo dospělých, jedna žena byla ale velmi mladá. Osm z nich byly ženy, 31 muži.

„Tělo každého z 39 lidí musí být úředně ohledáno, aby se zjistila příčina smrti, než se posuneme k pokusu o zjištění totožnosti každého jednotlivce z návěsu,“ uvedla policie. Podle ní bude zjišťování totožnosti složitý proces, jehož délka se nyní nedá odhadnout.

Pětadvacetiletého řidiče policie zadržela kvůli podezřením z vraždy. List The Guardian s odkazem na místní policii a lokální zdroje napsal, že by se mohlo jednat o Mo Robinsona ze severoirského města Portadown. Ten na svém facebookovém profilu uvádí, že je řidičem kamionu a na fotografiích pózuje v kabině, která některými detaily odpovídá fotografiím dnes nalezeného tahače s lidskými těly.

The Telegraph s odvoláním na své zdroje obeznámené s vyšetřováním tvrdí, že je „velmi nepravděpodobné“, aby věděl o tom, že v kamionu převáží lidi. Britský deník The Daily Mail s odvoláním na nejmenovaného rodinného přítele tvrdí, že Robinson po otevření návěsu zavolal záchranou službu, která dala vědět policii. 

Pašerácké skupiny často najímají na podobné akce řidiče, kteří s ní nejsou jinak spojeni a po splnění práce si najmou jiného řidiče. Minimalizují tak riziko, že v případě objevení převážených těl daný řidič promluví a dá policii klíčové informace o skupině. 

Oběti zřejmě zemřely na podchlazení. Teploty v návěsu mohly klesnout až na -25 stupňů Celsia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video