(ilustrační snímek) | foto: FernostCreative Commons

Záběry z kamer v autě mohou být důkazem, rozhodl německý soud

  • 34
Německý nejvyšší soud v Karlsruhe rozhodl, že záběry z kamer umístěných v autě je v případě dopravních nehod možné používat jako důkaz před soudem. Verdikt ve sledovaném případu by měl mít široký dopad, protože kamery zabírající přes čelní sklo dění před vozem má stále více řidičů.

Soudci Spolkového soudního dvora měli na stole konkrétní případ muže ze Saska-Anhaltska, který se domáhá zhruba tisíce eur (dvaceti pěti tisíc korun) za škody, které mu na autě vznikly při střetu s jiným vozem. Jako důkaz toho, že nehodu nezpůsobil on, chtěl u soudu použít záběry z kamery.

Dvojice soudů v Magdeburgu to však odmítla s tím, že takové záběry porušují osobnostní práva druhého dotčeného. Ochrana těchto práv je přitom podle názoru těchto soudů důležitějším zájmem i proto, že v případu jde „pouze“ o tisíc eur.

Nepřehlednou právní situaci by měl dnešní verdikt nejvyššího soudu vyřešit. Spolkový soudní dvůr zvažoval zejména důležitost ochrany práv natáčených osob na jedné straně a zájem na objasnění příčin dopravních nehod na straně druhé. Nakonec soudci konstatovali, že nepřetržité natáčení sice porušuje zákon, což ale neznamená, že by se posléze pořízené záběry nedaly použít před soudem. Porušení osobnostních práv dotčených je podle soudu v takovém případě podřadné, protože účastníci dopravní nehody stejně musí poskytnout informace o své osobě, řidičském průkazu a pojištění.

Ve spolkové republice sice není používání kamer v autech tak rozšířené jako například v Rusku, jejich četnost ale stoupá. Podle průzkumu sdružení pro informatiku a telekomunikace Bitkom nyní tyto minikamery využívá asi osm procent německých řidičů a dalších třináct procent si je chce pořídit.

V České republice je používání kamery umístěné v autě legální, zákon o ochraně osobních údajů povoluje zpracování údajů pro osobní potřebu. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů lze získané nahrávky a záznamy využít také jako důkaz při řešení dopravních incidentů. Úřad se ve stanovisku z března 2015 zmiňuje zejména o vyšetřování dopravních nehod policií nebo likvidaci pojistné události. Legitimní je v těchto případech předat záznam policii nebo pojišťovně. „O legitimní účel se naopak nebude jednat v případě využití záznamu jiným způsobem, například jeho zveřejněním,“ uvedl tehdy úřad.

Kamery v autech mají i čeští řidiči. Připomeňte si incidenty, které natočili: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue