Václav Pavlát, přezdívaný Wendi, strávil Vánoce v kambodžském vězení. Slavnostní hostina prý byla i díky tomu, že je ve vyšetřovací vazbě na cizineckém bloku. | foto: Otakar Veverka

Kambodža propustila Čecha, kterého zadržovala osm měsíců ve vězení

  • 15
Václav „Wendi“ Pavlát, zadržovaný v Kambodži, je na svobodě. Po téměř osmi měsících kambodžská prokuratura ve čtvrtek stíhání sedmačtyřicetiletého Čecha zastavila. Pavláta, který se v této asijské zemi živil jako turistický průvodce, zadržela minulý rok v říjnu tamní policie pro podezření ze sexuálního zneužívání čtrnáctileté khmérské dívky Nicol.

Přátelé zadržovaného Čecha od samého počátku tvrdili, že se jedná o účelové obvinění. Podle nich za ním stojí nevládní organizace Aple, která se zaměřuje na případy zneužívání kambodžských dětí cizinci. Pavlát HIV pozitivní dívku i její matku podporoval a sháněl peníze na její léčbu. Dívka ho v poslední době každý týden ve vazbě navštěvovala.

„Nicol je jako moje dcera a nikdy bych jí neublížil. Teď je pro mě hlavní se o ni postarat. Nikdo se jí nevěnoval, byla jenom využita v téhle hře proti mně. Neměli proti mně vůbec nic, přesto mně drželi takhle dlouho ve vězení,“ řekl Pavlát krátce po svém propuštění.

Ačkoliv proti němu scházely důkazy i svědkové, kambodžská justice s uzavřením jeho případu nepospíchala.

„Kambodža není právní stát a žádná spravedlnost tam neexistuje. Pravda nikoho nezajímá,“ říká Pavel Bergman který společně s dalšími Pavláta po celou dobu podporoval.

Khmerská dívka u soudu řekla, že ji Čech zadržovaný v Kambodži nezneužil

Přátelé zadržovaného Čecha na právní pomoc a potraviny a další potřeby, které mu přinášeli do vězení, shromáždili celkem půl milionu korun. Také oni si prošli obdobím beznaděje a bezmoci. Zejména poté, co Pavlát během konfrontace na prokuratuře prokázal, že Nicol ve skutečnosti pomáhal, a přesto i nadále zůstával ve vazbě.

„Už jsem nevěřil, že se to podaří,“ říká Pavel Bergman. Teď společně se všemi ostatními zažívá pocit úlevy, ve který chvílemi již ani nedoufali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video