Rusové nevědí, co mají s Leninovým mumifikovaným tělem dělat. - Ilustrační foto

Rusové nevědí, co mají s Leninovým mumifikovaným tělem dělat. - Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kalmycká republika: Dáme za Lenina milion dolarů

  • 20
Gubernátor ruské autonomní Kalmycké republiky Kirsan Iljumžinov chce koupit mumifikované tělo Vladimira Iljiče Lenina. Iljumžinov za tělo prvního sovětského vůdce nabízí milion dolarů. Chtěl by jej umístit v mauzoleu v Elistě, hlavním městě Kalmycké republiky.

Regionální politik Iljumžinov zároveň působí ve funkci předsedy Mezinárodní šachové
federace.

V Rusku se neustále vrací otázka, co s mumifikovaným tělem zakladatele Sovětského svazu dál dělat. Sám Lenin, který zemřel 21. ledna 1924, chtěl být pohřben v Petrohradě vedle své matky.

Jeho nástupce Josif Stalin jej ale nechal uložit a vystavit v mauzoleu na Rudém náměstí v Moskvě. Komunisté dodnes trvají na tom, aby tam zůstal. - více zde

Iljumžinov ovšem v pátek na tiskové konferenci řekl, že s komunisty jednal o výši sumy potřebné pro vybudování nového mauzolea v Elistě, která leží asi 1600 kilometrů jižně od Moskvy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue