Robert Kaliňák, místopředseda slovenské vládní strany SMER a bývalý ministr...

Robert Kaliňák, místopředseda slovenské vládní strany SMER a bývalý ministr vnitra | foto: Pavol Funtál / HNonline.sk

Kaliňák se podrobil testu na detektoru lži kvůli únosu Vietnamce

  • 19
Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák uvedl, že se podrobil testu na detektoru lži. Odpovídal na otázky ohledně údajného využití slovenského vládního letadla při únosu vietnamského podnikatele Trinh Xuan Thanha z Německa.

Exministr odpovídal na čtyři klíčové otázky: zda věděl v době návštěvy vietnamské delegace v Bratislavě o únosu, zda jej pomáhal organizovat, zda dával pokyny svým podřízeným, aby ho organizovali, a zda věděl o tom, že omámený Vietnamec byl začleněn do vietnamské delegace.  

Unesený Vietnamec letěl z Německa slovenským speciálem, tvrdí policie

Na všechny otázky ohledně podezření ze spolupráce na únosu odpověděl ‚ne‘ a detektor jeho odpovědi vyhodnotil jako pravdivé, uvádí server HNonline.sk.

„Test se uskutečnil na přístroji vyrobeném v Rusku,“ poznamenal Denník N a dodal, že exministr odmítl odpovídat na otázky novinářů. Je podle listu připraven spolupracovat s vyšetřovateli. „Lže, anebo nelže o Vietnamci?“ položil si otázku list Plus Jeden deň na svém webu.

Podle Kaliňáka na stejném detektoru v minulosti absolvoval test i jeden z jeho hlavních kritiků, opoziční politik Igor Matovič. Kaliňák v minulosti odmítl, že by Slovensko bylo vědomě zapleteno do únosu muže, kterého později ve Vietnamu odsoudili na doživotí (více o únosu podnikatele čtěte zde).

Popis únosu za pomoci vládního letounu zveřejnil v minulých dnech Denník N s odvoláním na policisty, provázející delegaci. Ministerstvo vnitra článek odmítlo jako naprostý nesmysl, obsahující výmysly a lži.

Trinh byl unesen loni 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu a v lednu byl odsouzen za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, se do země vrátil dobrovolně. Podle Berlína šlo o únos a o porušení německého i mezinárodního práva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video