Vědci natočili „přízračného žraloka“, na hlavě má vysunovací penis

  • 28
Prazvláštního živočicha zachytili američtí vědci zkoumající temné hlubiny oceánu. U kalifornského pobřeží poprvé natočili takzvaného „přízračného žraloka“.

Podivného strunatce natočil podmořský aparát, který do hloubky 2 000 metrů vyslali vědci z ústavu Monterey Bay Aquarium Research Center. Záznam pořídili už v roce 2009, ale dalších sedm let jim trvalo, než potvrdili, že natočená paryba patří k rodu Hydrolagus trolli.

Tyto chiméry jsou příbuzné žraloků a rejnoků, od jejichž evoluční linie se oddělily před přibližně 300 miliony lety. Obvykle se nacházejí u Austrálie a Nového Zélandu, člověk je však jen málokdy spatří. Narozdíl od žraloků nemají pilovité zuby, ale zubní pláty, kterými žvýkají měkkýše, červy a další obyvatele oceánů.

Tito „přízrační žraloci“, jak jim vědci s oblibou přezdívají, jsou slepí. V hlubinách oceánu, kam nikdy nepronikne sluneční paprsek, se orientují pomocí trubic na hlavě, v nichž se nacházejí senzory schopné zachytit pohyby ve vodě. Pozoruhodné je také umístění pohlavních orgánů - tyto chiméry mají na hlavě vysunovací penis.

Vědci podivuhodnou chiméru natočili náhodou. „Hoši, kteří pořizovali to video, byli geologové. V této oblasti bychom normálně nic nehledali, takže to je vlastně obyčejné štěstí,“ řekl webu nationalgeographic.com biolog Dave Ebert. Paryba se podle něj zářícího podmořského přístroje vůbec nebála. „Bylo to až trochu komické. Připlula, praštila čumákem do čočky, proplula kolem a zase se vrátila,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue