náhledy
V Evropě se prodává kilo medu od pěti do 18 eur, české ceny se drží při spodní hranici.
Autor: Zdeněk Němec, MAFRA
Jihoafrické včely z oblasti u Kapského města se dokáží rozmnožovat bez trubců.
Autor: Mike Allsopp
Ilustrační snímek
Autor: Dan Materna, MAFRA
V Česku včely v současné době nejvíce ohrožuje varroóza, což je jakési „včelí klíště“. Ranka po něm se už nikdy nezacelí a včela je tak ohrožena různými bakteriemi a viry.
Autor: František Vlček, MAFRA
Čím mírnější zima, tím hůř pro včely. Když jsou velké mrazy, mají včely menší spotřebu zásob, jsou v jakémsi hybernovaném, ztuhlém stavu.
Autor: František Vlček, MAFRA
Včely většinou zimují na medu. Když je ale některý rok slabá snůška, zimují včely na cukru.
Autor: František Vlček, MAFRA
Fotografie nohy včely pořízená mikroskopickým objektivem pro mobilní telefony a tablety se 150násobným zvětšením
Autor: Kickstarter
Běžná činnost včel na plástu. Zdánlivě chaotická, ale uprostřed plástu jsou vidět buňky plněné rousky pylu. Je vidět i různá barevnost pylu v buňkách, což je velmi pozoruhodné, protože v úlu je úplná tma. Včely umějí dávat do jedné buňky pyl ze stejných květů.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Na tomto snímku je vidět, jak královna (matka) klade vajíčka do prázdných a vyčištěných buněk.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včely krmí vylíhlé červíky nové generace.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včely vylétávají z úlu, když je 13 až 15 stupňů nad nulou. Když teplota klesne, včely se shlukují do hroznů, aby se zahřály. Takto dokážou přežít až 35stupňové mrazy. Vylétající včela se dorozumívá se včelou, která právě přilétla s nektarem a rousky pylu.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včela si čistí tykadla.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včela na nás vystrkuje prdelku. Už bylo toho focení dost!
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včela si jen tak jde po stěně úlu.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včela vylézá z úlu a čistí si tykadla.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včela medonosná si čistí tykadla.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Teď ještě jednu z ánfasu
Autor: Dan Materna, MAFRA
Včela stojící na stěně úlu se nechává ošetřovat včelkou ze stejného úlu sosákem.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Právě dosedla s nákladem nektaru a rousky pylu.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Takové rojení včelaři už u každého úlu nevidí. Teď jim z části zejí prázdnotou.
Autor: Martin Veselý, MAFRA
Včelař Augustin Uváčik (vlevo) a šéfkuchař pražského hotelu InterContinental Miroslav Kubec se chlubí hotelovou novinkou – včelstvy na střeše hotelu.
Autor: InterContinental Prague
ZA SLUNCEM. Včely přelétávají mezi slunečnicemi na poli u amerického Memphisu.
Autor: The Commercial Appeal, Jim Weber, AP
Po kauze společnosti Včelpo s ukrajinským medem, nakupuje čím dál víc zákazníků med přímo u regionálních včelařů. Ilustrační foto.
Autor: Jaroslav Šnajdr, MAFRA