Kalifornii dál ničí obrovské požáry, vyhnaly Terminátora i LeBrona Jamese

  • 26
Kalifornii stále trápí ničivé požáry. Nejvážnější situace je ve vinařské oblasti Sonoma severně od San Franciska, nově však začalo hořet také na okraji Los Angeles poblíž Gettyho centra, kde má své rezidence i řada celebrit. Evakuovat se musel herec a politik Arnold Schwarzenegger nebo basketbalista LeBron James.

„Požár v LA není žádná legrace. Musel jsem se narychlo evakuovat a jezdím s rodinou dokola a hledám ubytování,“ napsal na Twitteru basketbalista James. Není jedinou celebritou, která má dům na severozápadním okraji Los Angeles.

Kvůli novým požárům musel svůj domov narychlo opustit i někdejší kalifornský guvernér a filmový Terminátor Arnold Schwarzenegger. Ten na Twitteru vyzval ostatní obyvatele ohrožených oblastí, aby se na místě nezdržovali a odjeli.

Server USA Today pak píše i o herci  Ryanu Phillippovi či herečce Kristin Davisové. Kalifornii nyní sužuje více než desítka požárů, kvůli nimž už v neděli vyhlásil kalifornský guvernér stav nouze.

Nově začalo hořet poblíž Gettyho centra, kde sídlí známá galerie výtvarného umění. V nebezpečí je také čtvrť Sherman Oaks na západ od dálnice 405, kterou mají v oblibě právě celebrity.

Podle velitele místních hasičů Erika Scotta dostanou příkaz k evakuaci obyvatelé 10 tisíc domů, uvedl list Los Angeles Times. Na místě je asi 500 hasičů, kteří varují, že kvůli silnému větru se může situace rychle zhoršit.

Požáry už se celkem rozšířily na území o rozloze 220 kilometrů čtverečních, zničily přes 90 budov a donutily k evakuaci přes 220 tisíc lidí. Bezprostřední riziko kvůli rychle se šířícím plamenům hrozí dalším 80 tisícům domů, uvedl v noci na pondělí úřad guvernéra.

Oblast Sonoma asi 120 kilometrů severně od San Franciska požáry trápí už od poloviny minulého týdne. Kvůli mimořádně silnému větru dosahujícímu o víkendu rychlosti až 160 kilometrů v hodině, se je však dosud nepodařilo dostat pod kontrolu. K pondělnímu večeru tam oheň zničil území o rozloze přes 30 tisíc hektarů.

Asi 1,5 milionu lidí zůstane v úterý bez proudu. Energetická společnost PG&E totiž oznámila, že odpojí dodávky elektřiny asi 600 tisícům domácností, a to z preventivních důvodů, aby kvůli případné poruše vedení a následnému zkratu nezačalo hořet na dalších místech. 

Meteorologové navíc předpovídají silný vítr až o rychlosti 110 kilometrů v hodině. Už v pondělí společnost přerušila dodávky asi milionu domácností a podniků, polovině z nich už opět proud dodává.

Kalifornii devastují lesní požáry, úřady nařídily evakuaci 50 tisíc lidí

„Ty podmínky by se daly přirovnat k sudu se střelným prachem,“ uvedl velitel hasičů Jonathan Cox. Podle nejnovějších údajů se v okrese Sonoma podařilo dosud uhasit jen asi pět procent hořící plochy. Nasazeno tu je přes tři tisíce hasičů.

O něco optimističtěji to vypadá s požárem poblíž města Santa Clarita asi 50 kilometrů severně od Los Angeles. Domovy tam muselo opustit na 40 tisíc lidí, ale většinou se už mohli vrátit zpátky. Oheň zničil nebo poškodil přes 30 budov, plocha o rozloze 18 čtverečních kilometrů je ze tří čtvrtin uhašená, uvedly v pondělí místní úřady.

Tweet herce Arnolda Schwarzeneggera:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video