Káhira už nestačí. Egypt chce u Rudého moře postavit nové hlavní město

  • 58
Egyptská vláda plánuje během pěti až sedmi let vybudovat zcela nové hlavní město. Metropole by měla pomoct s přelidněním v Káhiře. Na ploše 700 čtverečních kilometrů by mohlo bydlet pět milionů lidí. Projekt za 45 miliard dolarů financuje developer, který postavil mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji.

Plán na výstavbu nové metropole odhalil Egypt oficiálně u příležitosti konání konference v Šarm aš-Šajchu, kde se sešli politici a investoři z celého světa. Promluvil zde mimo jiné i americký ministr zahraničí John Kerry.

Podle webové stránky projektu je cílem vytvořit „globální město s chytrou infrastrukturou pro budoucnost Egypta“. Nové osídlení vznikne na území o rozloze 700 čtverečních kilometrů, což odpovídá zhruba velikosti Singapuru.

Výhodou oproti Káhiře bude prý větší blízkost k Rudému moři jako důležité dopravní tepně. Do nové metropole by se měla přesunout také ministerstva, vládní agentury a velvyslanectví. V aglomeraci Káhiry nyní žije kolem 18 milionů lidí.

Podle BBC za projektem stojí společnost Capital City Partners, soukromý investiční fond vlastněný Muhammadem Alabbárem ze Spojených arabských emirátů. Developer Alabbár financoval mimo jiné také projekt nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa v Dubaji. Celkové náklady na vznik nového hlavního města se odhadují na 45 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

„Bude to přirozené rozšíření Káhiry,“ řekl BBC Mohamed Alabbár. Podle něj bude na stavbu použitá ta nejpokročilejší technika a design. Alabbar věří, že nové město povzbudí důvěru a hrdost Egypťanů.

Oživení egyptské ekonomiky se v pátek věnovala celá konference v letovisku Šarm aš-Šajch na jihu Sinajského poloostrova. Kromě nové egyptské metropole tu byly odhaleny desítky dalších projektů, které by měly do země přilákat investice ve výši miliard dolarů.

Saúdská Arábie, Kuvajt a Spojené Arabské emiráty přislíbily poslat do Egypta v příštích letech investice ve výši celkem 12 miliard dolarů (312 miliard Kč).

Po svržení režimu prezidenta Husního Mubaraka během takzvaného arabského jara v roce 2011 klesly zahraniční investice z 13 miliard dolarů (339 miliard Kč) ve finančním roce 2007/2008 na zhruba 2,2 miliardy dolarů (57,3 miliard Kč). Růst egyptského hospodářství spadl ze sedmi na zhruba dvě procenta. Na finanční rok 2015/2016 předpovídá Mezinárodní měnový fond Egyptu růst asi 4,3 procenta.

Miliardové investice ze zahraničí

Přední světové korporace přislíbily investovat v Egyptě miliardy dolarů. Jsou mezi nimi italský těžební gigant Eni, americká nápojová firma PepsiCo či britská BP. Celkem by vláda chtěla získat na summitu příslib investic ve výši 15 až 20 miliard dolarů (390 až 520 miliard Kč).

Vláda si od investic do energetické sektoru slibuje, že se jí podaří zastavit nejhorší energetickou krizi za několik desítek let. Rostoucí spotřeba energií a pokles těžby totiž způsobily, že se Egypt v posledních letech změnil z čistého vývozce energií na čistého dovozce, zemi tak trápí výpadky elektřiny.

Italský gigant Eni podepsal s egyptskou vládou dohodu o investicích na příští čtyři až pět let ve výši pět miliard USD. Britská ropná společnost BP zase dokončila dohodou o investici do rozvoje těžby plynu v deltě Nilu ve výši 12 miliard dolarů. Další britská firma BG má v neděli podepsat dohodu o investici za čtyři miliardy dolarů na příští dva roky.

Americký nápojový kolos PepsiCo chce ještě letos investovat v Egyptě do rozšíření výroby 500 milionů dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video