První ženská muslimská pláž v Grozném

První ženská muslimská pláž v Grozném | foto: AP

Kadyrov zřídil v Grozném ženskou muslimskou pláž. Mužská se chystá

  • 133
Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov nechal uprostřed horkého kavkazského léta otevřít v metropoli Grozném první výlučně ženskou pláž. Do ohrazeného prostoru u vodní nádrže nedaleko jihoruského města nemají muži přístup v souladu s přísnými muslimskými pravidly. Ta Kadyrov okázale vyznává. Mužská pláž se údajně rovněž chystá.

Čečenské komunální čety zanedbanou nádrž nejdřív vyčistily a pláž ohradily, město Groznyj nechalo vybudovat potřebnou infrastrukturu. Do budoucna se prý počítá nejen s výhradně mužskou pláží, ale i se sanatoriem a sítí penzionů.

Muslimky a koupání

„Naučte své děti plavat, střílet z luku a jezdit na koni,“ prohlásil podle rádia Volání Islámu prorok Mohamed. Jeho doporučení se týká potomků bez ohledu na pohlaví.

Ženy by podle Islámského centra v Beverly Hills měly umět plavat zejména proto, aby přežily v případě povodní nebo války. Koupání však podle něj musí muslimky považovat za zcela soukromou záležitost, měly by se vyhýbat veřejným plážím i dovoleným v přímořských letoviscích.

Muslimské ženy mají přísný zákaz vstupu do smíšených plaveckých bazénů. V názoru na bazény určené čistě ženám se islámští učenci rozcházejí. Někteří ženy vyzývají, aby žádaly jejich vybudování i v evropských městech. Podle přísnějšího výkladu je koupání v bazénu nepřípustné bez ohledu na to, že bazén slouží jen ženám. Ženy by totiž měly zůstávat doma.

Muslimští módní návrháři před několika lety vytvořili takzvané burkiny - speciální úbor, který plavkyni umožní zůstat zahalená.

Muslimské zákony šaría, doplněné zvykovým kavkazským právem včetně krevní msty, prosazuje Kadyrov v autonomním Čečensku s velkorysou podporou prezidenta Vladimira Putina a hlavně ruské státní pokladny.

S využitím štědrých subvencí se republika vzpamatovala z těžkých ran způsobených dvěma čečenskými válkami v 90. letech minulého století. Odměnou za dotace je relativní stabilita regionu, jemuž Kadyrov vládne tvrdou rukou už osm let.

Prakticky neomezené postavení čečenskému vládci umožňuje řídit život v republice do všech detailů. Tento týden například vydal směrnici, podle níž smějí místní divadla inscenovat výhradně dramata prospěšná lidu. „Umělci musejí svou tvorbou a chováním vést lid správnou cestou. Jinak na scénu nesmějí,“ komentoval svůj výnos čečenský prezident.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video