Povstalci chtějí osvobodit od Kaddáfího vlády celou zem

Povstalci chtějí osvobodit od Kaddáfího vlády celou zem | foto: AP

Kaddáfí vpustí do Libye experty OSN, prozkoumají humanitární situaci

  • 57
Režim Muammara Kaddáfího prý vpustí do Libye skupinu OSN, která by měla v zemi zmítané občanskou válkou prozkoumat humanitární situaci. OSN dále požaduje ukončení útoků na civilisty a zrušení zavedených omezení pro média. Do země už míří expertní skupina Evropské unie.

S okamžitým vysláním skupiny OSN do Tripolisu souhlasil v neděli místního času libyjský ministr zahraničí Músá Kúsa v telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.

Generální tajemník v tomto rozhovoru opět požadoval okamžité zastavení "nepřiměřeného násilí a útoků na civilisty" a varoval Tripolis, že každý, kdo poruší mezinárodní právo, stane před soudem.

Váhání se v Jugoslávii nevyplatilo

Zásah v Libyi je nutný, míní Václav Havel

Vybídl též vládu v Tripolisu, aby se postarala i o bezpečnost cizinců v Libyi a zajistila humanitárním organizacím přístup k potřebným. Tripolis by také měl zrušit zavedená omezení pro zpravodajskou činnost médií. Osmašedesátiletý diktátor před časem pohrozil, že se všemi zahraničními novináři bude zacházet jako s teroristy z al-Káidy.

Pan Ki-mun zároveň jmenoval bývalého jordánského ministra zahraničí Abdalláha Chatíba zvláštním vyslancem pro Libyi. Na pomoc obětem násilí v Libyi chce OSN shromáždit 160 milionů dolarů (více než 2,7 miliardy korun). Ze země by prý mohlo utéct až 400 tisíc lidí a dalších 600 tisíc jich bude potřebovat humanitární pomoc na území Libye.

Podle koordinátorky humanitární pomoci OSN Valerie Amosové bude její prioritou město Misuráta, na které podle jeho obyvatel o víkendu zaútočily tanky. Město dosud ovládali povstalci, výsledek víkendové ofenzivy provládních jednotek není bezprostředně jasný.

Zprávy z bojiště jsou nejasné

Do Libye již vyslala svoji expertní skupinu i Evropská unie. Podle ministryně zahraničí Catherine Ashtonové tým bude na místě zjišťovat humanitární situaci a posoudí, co by mohlo společenství udělat.

Libyjská vláda vydala rozmazané snímky ze Závíji, které mají dokazovat, že je v ulicích města klid
Libyjská vláda vydala rozmazané snímky ze Závíji, které mají dokazovat, že je v ulicích města klid
Povstalci útočí na pozice Kaddáfího jednotek

V neděli se odehrály tvrdé boje mezi jednotkami věrnými Kaddáfímu a oddíly vzbouřenců ve třech městech na pobřeží Libye. Zřejmě největší bitvu od začátku konfliktu svedly bojující strany o město Misuráta, kde zahynuly desítky bojovníků. Podle tvrzení povstalců je celý východ Libye pod jejich kontrolou, odraženy byly údajně útoky vládních vojsk na Závíju a Bin Džavád.

Zprávy z míst bojů si vzájemně odporují a nelze je nezávisle potvrdit. Zatímco povstalci hlásí udržení dobytých pozic, zcela opačné informace přináší libyjská státní televize.

Libyjští povstalci v neděli také zadrželi skupinu asi osmi příslušníků britských zvláštních jednotek SAS, kteří na východě země doprovázeli britského diplomata na misi zaměřené na navázání kontaktů se vzbouřenci. Incident se večer podařilo urovnat a skupina Britů Libyi zase opustila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video