VIDEO: 21 sekund mlčení. Trudeau měl komentovat situaci v USA, hledal slova

  • 167
Horké chvilky zažíval v úterý kanadský premiér Justin Trudeau, když ho jeden z novinářů požádal o komentář k rasovým nepokojům v sousedních Spojených státech. Obvykle výřečný politik se na jednadvacet sekund odmlčel a dlouho váhal, než našel správná slova. Nakonec řekl, že Kanada s hrůzou a zděšením sleduje dění v USA a že i ona má své problémy s rasismem.

Reportér svou otázku pro kanadského premiéra uvedl slovy, že Trudeau obvykle nerad komentuje činy amerického prezidenta Trumpa a že ten nyní volá po vojenské akci vůči demonstrantům. 

„Viděli jsme, jak na protestující vypustili slzný plyn, jen aby mohl prezident projít. Co na to říkáte? A pokud to nechcete komentovat, jakou zprávu tím podle vás vysíláte?“ zeptal se. A Trudeau mlčel, několikrát se nadechl, ošíval se a soustředěně se díval do kamery. Celých jednadvacet sekund.

Amerického prezidenta nakonec přímo nekritizoval, informovala v úterý stanice CBC News. „Všichni s hrůzou a zděšením sledujeme to, co se děje ve Spojených státech,“ uvedl Trudeau. „Je čas naslouchat,“ řekl a dodal, že i Kanaďané mají problémy s diskriminací na základě barvy pleti. 

„V Kanadě existuje systematická diskriminace,“ zdůraznil premiér. Na dodatečnou otázku, proč se tak brání komentovat Trumpovo jednání, Trudeau odpověděl, že je kanadským premiérem a jeho úkolem je bránit zájmy Kanaďanů.

Agentura Reuters připomněla, že Trudeau dlouhodobě bojuje proti rasové diskriminaci. Jeho předvolební kampaň v loňském roce nicméně poznamenala kauza kolem fotografií z mládí, na kterých je nynější premiér zachycený na večírku se začerněným obličejem. Trudeau se tehdy omluvil s tím, že ačkoli tehdy to tak nechápal, dnes může být jeho počínání považováno za rasismus.

Trudeau pobouřil na staré fotce v masce Aladina. Rasistické, kaje se teď

Vlna protestů se ve Spojených státech vzedmula kvůli smrti černocha George Floyda, jemuž 25. května při zatýkání v Minneapolisu ve státu Minnesota klečel na krku zasahující bělošský policista i přesto, že podezřelý opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. 

Trump pohrozil, že do těch amerických států, kde budou guvernéři váhat s potlačením násilností, vyšle armádu. Vztahy republikána Trumpa a liberála Trudeaua jsou dlouhodobě považovány za napjaté, poznamenala agentura DPA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video