Severokorejský vůdce Kim Čong-il (vpravo) s čínským vyslancem Taj Ping-kuem (18. září 2009)

Severokorejský vůdce Kim Čong-il (vpravo) s čínským vyslancem Taj Ping-kuem (18. září 2009) | foto: AP

Jsme připraveni na mnohostranné rozhovory o jádru, vzkázal vůdce KLDR

  • 14
Zvláštní velvyslanec čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa přivezl severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi dopis od svého nadřízeného. Z Pchjongjangu si ale odváží daleko víc. "Milovaný vůdce" totiž poprvé přislíbil, že je ochotný zasednout i k mnohostranným rozhovorům o kontroverzním jaderném programu KLDR.

Vůdce KLDR dosud zatvrzele tvrdil, že je o jaderném programu země ochoten vyjednávat pouze s Washingtonem a šestistranné rozhovory s Japonskem, Ruskem, Jižní Koreou, USA a Čínou považuje za příběh minulosti.

Myšlenku ale vůdce stalinistického režimu zřejmě pohřbil jen ve své ostré rétorice a ve skutečnosti si stále nechává otevřené všechny možnosti.

"Severní Korea je ochotna řešit související problémy prostřednictvím bilaterálních a multilaterálních rozhovorů," řekl Kim Čong-il podle tiskové agentury Nová Čína.

Čína se snaží, aby Pchjongjang zasedl k jednání

Zatím není jasné, jestli Kimovo slovo "multilaterální" znamená ochotu KLDR vrátit se k šestistranným jednáním, každopádně ale značí další uvolňování vztahů mezi Severní Koreou a Čínou.

Vztahy stalinistického státu s jeho hlavním ekonomickým partnerem byly na bodu mrazu od letošního května, kdy KLDR provedla druhý jaderný test. - o jaderné zkoušce si více přečtěte zde

A právě jádro bylo zřejmě i námětem posledních rozhovorů, ze kterých neunikly do médií žádné podrobnosti. Spolu s vyslancem Taj Ping-kuem totiž do KLDR zavítal i hlavní čínský jaderný vyjednavač Wu Ta-wej. O jaderném odzbrojení se navíc zmiňuje i Chu Ťin-tchao v dopise Kim Čong-ilovi.

"Uskutečnit denuklearizaci poloostrova a udržovat mír, stabilitu a rozvoj v severovýchodní Asii je náš stálý záměr," napsal čínský prezident v dopise, který se snažil přimět KLDR k obnovení šestistranných rozhovorů.

Do KLDR zamíří i čínský premiér

Analytici ale varují před přílišným nadšením. KLDR letos totiž mate mezinárodní společenství protichůdnými akcemi a i americký viceprezident Joe Biden nedávno přiznal, že kvůli nedostatku informací přesně neví, co se na na severu Korejského poloostrova odehrává.

Kromě jaderné zkoušky letos KLDR provedla i řadu raketových testů, přes Japonsko odpálila raketu dlouhého doletu. V posledních týdnech ale vysílala smířlivé signály. Po přímluvě bývalého prezidenta USA Billa Clintona propustila dvě vězněné americké novinářky. Na svobodě je i vězněný jihokorejský dělník. - příběh vězněných amerických novinářek si přečtěte zde

Oteplování vztahů naznačuje i chystaná návštěva čínského premiéra Wen Ťia-paoa, který se tak stane nejvyšším zahraničním představitelem, který KLDR od druhého jaderného testu navštíví. Do Pchjongjangu by měl dorazit začátkem října.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video