Hurikán Jóta po sobě nechal přes třicet mrtvých, hodně lidí se pohřešuje

  • 0
Hurikán Jóta si ve Střední Americe vyžádal více než třicet životů. V Nikaragui zemřelo 18 lidí, z toho sedm dětí. Čtrnáct obětí hlásí také Honduras. Mnoho lidí se stále pohřešuje, desítky tisíc obyvatel jsou odříznuty od světa a nemají přístup k pitné vodě ani elektřině. Živel již zeslábl a nad Salvadorem zcela zanikl.

Většina obětí utonula při záplavách, či zahynula při sesuvech půdy. Mnoho dalších lidí se pohřešuje, sdělila agentura AFP. Podle agentury si Jóta vyžádala oběti také v Guatemale, Panamě a Salvadoru. Dva mrtvé hlásí i karibské ostrovy patřící Kolumbii.

Zhruba 160 000 lidí z Nikaraguy a 70 000 lidí z Hondurasu muselo kvůli řádění živlu opustit své domovy. Podle agentury Reuters by mohla současná situace donutit některé z nich, aby se vydali za lepším životem do Spojených států.

Jóta dorazila na severovýchod Nikaraguy v pondělí večer místního času a postupně se přesouvala dál přes Honduras, Salvador a Guatemalu. Následky živlu ale pocítili lidé v oblasti od jižního Mexika po sever Kolumbie. Časem hurikán, který v pondělí dosahoval nejvyššího, tedy pátého stupně, slábl, až nad Salvadorem zanikl. Silné deště ale postiženou oblast dál sužují.

Živel způsobil ve Střední Americe i rozsáhlé materiální škody. Postihl oblast, kterou se před dvěma týdny přehnal i hurikán Éta. Půda tak již byla nasáklá vodou a další přívaly jen těžko vstřebávala. Éta si vyžádala ve Střední Americe přes 130 obětí.

Jóta byla rekordní třicátou pojmenovanou bouří letošní atlantické hurikánové sezony. Za oficiální konec sezony se považuje 30. listopad.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue