Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jordánsko vyhlásilo boj s extremisty. V SMS káže, o čem mluvit v mešitách

  17:14
Otázku radikálních imámů neřeší pouze ve Francii nebo Velké Británii, ale také v Jordánsku. Drobná blízkovýchodní země zažila v poslední době několik útoků napojených na takzvaný Islámský stát, a tak se rozhodla diktovat imámům, o čem mají a nemají v kázáních mluvit. „Notičky“ jim rozesílá skrze SMS.

Ammán, hlavní město Jordánska | foto: Profimedia.cz

Pátky jsou pro praktikující muslimy důležitými dny - probíhá totiž kázání. V něm imám promlouvá k věřícím a tradičně má velkou volnost, o čem mluvit, podobně jako faráři. V Jordánsku je však tato svoboda slova už minulostí.

Jordánské ministerstvo pro náboženské záležitosti totiž imámům už od listopadu diktuje, o čem mají v pátečních kázáních mluvit, píše server Middle East Eye (MME). „Kázání je životně důležitý nástroj proti extremismu,“ sdělil šejk Ismail Chutaba, který má právě toto opatření na ministerstvu na starosti. Jordánsko se tak zařadilo do skupiny států jako Saúdská Arábie, Turecko, či jiné státy Perského zálivu, které kázání regulují.

Salafismus vs. extremismus

Zmíněné opatření je z kategorie těch, které mají zabránit šíření extremismu i salafismu. Ačkoli není salafismus jako takový násilný, džihádistické organizace včetně takzvaného Islámského státu (IS), al-Káidy či jedinců odvolávajících se právě na tento fundamentalistický směr na Jordánsko již několikrát zaútočili. Země se totiž zapojila do boje proti terorismu a to zejména proti IS (více si o tom můžete přečíst zde i zde).

Ačkoli již předtím jordánské ministerstvo doporučovalo imámům témata, nebyla závazná. „Teď máme jedno téma, které textovou zprávou zašleme všem imámům pár dní před pátečním kázáním. Zpráva obsahuje hlavní body, kterými by se měli zabývat, a návrhy, na co by v posvátných textech mohli odkazovat,“ dodal Chutaba. Většina imámů v království je přitom jmenována a usměrňována ministerstvem, které také provozuje většinu mešit.

Jenže opatření, které má řešit bezpečnostní situaci, nenašlo přílišné pochopení u obyčejných Jordánců. Reportér MME se například zeptal na názor 47letého Samira, klíčníka jedné z mešit v hlavním městě. Ten řekl, že proti opatření zas tolik nemá, ale že témata diktovaná vládou nejsou vyhovující. „Jordánsko má hodně problémů. Proč o nich nemůžeme slyšet v kázáních? Vláda řeší témata, která ale pro naše životy jako občanů nejsou příhodná,“ sdělil.

A vlastník náboženského knihkupectví, Mohamed Abu Mudžahid, jeho slova jen potvrzuje: „Vláda neumožňuje diskutovat o ropě, bezpečnosti či ekonomice. To jsou pro lidi důležitá témata, ale přikázaná témata nejsou ani zajímavá, ani důležitá,“ postěžoval si. A zatímco je důležité bojovat s extremismem, pravý extremismus nařizuje lidem, co si mají myslet, dodal sarkasticky.

Nudná a nezáživná kázání?

Jak je vykonávána samotná kontrola imámů? Již zmíněný Chutaba k tomu dodává: „Když slyšíme, že kazatel říká něco jiného, než co jsme mu řekli, tak si s ním popovídáme a zjistíme, zda je to technický problém, nebo má třeba špatné nápady.“ Další zdroje uvádějí, že mešity jsou kontrolovány také velmi silnou jordánskou zpravodajskou službou.

Mnozí lidé však rozporují, že takové opatření bude mít vůbec nějaký vliv. „Je tu extremismus i terorismus. Ale standardizovat kázání znamená, že přijdeme o sílu, jak proti těmto věcem bojovat. Líbí se mi, když se v kázáních objevovala témata o těžké situaci, ve které žijeme,“ říká 31letý Husam.

Jeho slova potvrzuje i politický analytik Osama as-Šaríf, který studuje salafistické hnutí. „Lidé si najdou cestu, jak salafistické kázání poslouchat. Prostě se s nimi sejdou doma, zkrátka jinde, než ve státem řízených mešitách,“ upozorňuje.

Není ani jasné, zda jsou opatření zasazena do nějaké širší strategie, jak bojovat proti extremismu. Mluvčí jordánské vlády nereagoval na žádost reportéra MME o komentář. Pro vládu je tak důležité přesvědčit Jordánce, že v kázáních, které mají společenský i politický význam, dokáže dostatečně reflektovat významné problémy. Výrazně by tím extremisty omezila.

Bývalé „Království míru“

Země s 6,5 miliony obyvatel byla donedávna označovaná za „Království míru“. V prosinci však zažila útok, který otřásl celou zemí: útočníci z řad IS obléhali známý hrad Krakem des Moabites v městě Kerak. Zemřelo při tom deset lidí (včetně kanadského turisty). zraněno bylo dalších 34.

Již předtím se v zemi podobné útoky objevily, většinou však byly směřovány na bezpečnostní složky (více jsme psali zde).

Země kromě toho trápí dopady válečných konfliktů v regionu. V zemi je podle Ammánu víc jak milion syrských uprchlíků (o kterých si můžete přečíst zde). Jordánsko také zažívá ekonomickou krizi částečně způsobenou právě válkou v Sýrii a Iráku, snaha zvýšit daně navíc vedla k protestům.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...