Jordánské letectvo bombardovalo v Sýrii pozice Islámského státu (5. února 2015).

Jordánské letectvo bombardovalo v Sýrii pozice Islámského státu (5. února 2015). | foto: Reuters

Jordánsko v odvetě ničilo Islámský stát, letouny zasáhly sklady a skrýše

  • 348
Jordánsko za tři dny podniklo téměř šedesát náletů na pozice teroristické organizace Islámský stát. Podle jordánského generála tak země sice dosáhla odvety za upálení pilota Kasásby, nicméně jde podle něj teprve o začátek.

„Dosáhli jsme svých cílů. Zničili jsme logistická centra, sklady zbraní a zasáhli jsme skrýše bojovníků Islámského státu,“ citovala agentura Reuters velitele jordánského letectva generála Mansúra Džbúra.

Islámský stát

Piloti jordánské armády se zaměřili na velitelství a výcvikové tábory islamistů, ale také místa, odkud islamisté získávají finance.

„První den jsme zničili devatenáct cílů, druhý den pak zbraně, pohonné hmoty a vybavení tak, jak jsme si to stanovili. Třetí den jsme útočili na objekty, v nichž členové Islámského státu jedí a spí. Budeme v útocích pokračovat, nikoli stejným tempem, avšak podle našich plánů,“ řekl Džbúr.

„Jsme odhodláni pokračovat, dokud je nevymažeme z povrchu zemského,“ doplnil.

Armáda si slovy generála „dávala pozor, aby nezasáhla civilisty“. Nicméně Islámský stát již v pátek obvinil Jordánsko, že při náletech zabilo americkou rukojmí (více zde). Tyto informace dosud nebyly potvrzeny.

Jordánské letectvo se podle generála podílelo dvaceti procenty na všech leteckých úderů koalice vedené USA od čtvrtka do soboty. O případných nedělních úderech se Džúbr nezmínil.

Nálety spojenců zabily sedm tisíc radikálů

Od loňského září, kdy spojenci začali letecky útočit proti Islámskému státu, podnikli pět a půl tisíce úderů. Jordánské letectvo se podílelo na 946 z nich. Generál uvedl, že od té doby při koaličních náletech zemřelo sedm tisíc radikálů. 

Již po zveřejnění videa, kde islamisté upálili pilota Maáze Kasásbu, jordánský král Abdalláh II. nařídil tvrdou a nekompromisní odvetu. Oznámil, že Jordánsko zesílí svou přítomnost v boji s radikály (o smrti pilota čtěte zde a čtvrtečních úderech zde).

Naopak Spojené arabské emiráty v prosinci přerušily své zapojení do leteckých úderů v Sýrii (více zde). Nyní vysílají svou letku do Jordánska, odkud se má znovu zapojit do boje proti islamistům. Informovala o tom státní tisková agentura. „SAE obnovují své úsilí, aby se pokusily zastavit brutální teroristickou organizaci, která ukázala celému světu svou ohavnost,“ citoval prohlášení server Fox News.

Jordánsko bombardovalo Islámský stát (záběry z 6.2.2015):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video