Boris Johnson

Boris Johnson | foto: Reuters

Johnsonovi se otřásá vláda. Končí ministři financí i zdravotnictví

  • 81
Britskému premiérovi Borisi Johnsonovi se otřásá vláda v základech. V úterý rezignovali na své funkce ministr financí Rishi Sunak a zdravotnictví Sajid Javid. Oba svůj krok zdůvodnili mimo jiné nedůvěrou v to, že Johnson vládne v zájmu Velké Británie. Podporu šéfovi vlády naopak vyjádřila ministryně zahraničí Liz Trussová.

„Možná jsme (Konzervativní strana) nebyli vždy populární, ale byli jsme kompetentní jednat v národním zájmu. Bohužel za současných okolností veřejnost dochází k závěru, že nyní nejsme ani jedno, ani druhé,“ uvedl v rezignačním dopise Javid.

„Hlasování o důvěře, které se konalo minulý měsíc, ukázalo, že velká část našich kolegů s tím souhlasí. S lítostí však musím konstatovat, že je mi jasné, že se tato situace pod vaším vedením nezmění, a proto jste ztratil i mou důvěru,“ dodal.

„Mluvil jsem s předsedou vlády, abych podal demisi jako ministr zdravotnictví a sociální péče,“ oznámil Javid na Twitteru. „Bylo pro mě obrovskou výsadou sloužit v této roli, ale lituji, že již nemohu s čistým svědomím pokračovat,“ dodal.

Sunak svůj odchod zdůvodnil tím, že se zcela rozchází s Johnsonem v řešení ekonomických otázek. „Veřejnost oprávněně očekává, že vláda bude řízena řádně, kompetentně a se vší vážností,“ uvedl. „Uznávám, že toto může být moje poslední ministerská funkce, ale věřím, že za standardy se musí bojovat,“ dodal.

Lídr liberálních demokratů Ed Davey a šéf opoziční Labouristické strany Keir Starmer v úterý vyzvali Johnsona k rezignaci. „Už jste naši skvělou zemi diskreditoval dost dlouho,“ napsal Davey na Twitteru. Podle Starmera je jasné, že se konzervativní vláda rozpadá. „Po všech těch špinavostech, skandálech a selháních je jasné, že se tato vláda nyní hroutí,“ uvedl Starmer v prohlášení.

Johnson ustál hlasování o důvěře, proti byli ale i někteří jeho ministři

„Skončil,“ řekl agentuře Reuters pod podmínkou zachování anonymity jeden z dříve loajálních konzervativních poslanců. „Neměl by tu agonii prodlužovat. Je to neuctivé vůči jeho kolegům, straně i zemi,“ uvedl. „Je konec. Divil bych se, kdyby teď vydržel až do léta,“ dodal další zdroj.

Podle médií má Johnson ale stále podporu jiných vysoce postavených ministrů, včetně ministra obrany Bena Wallace a šéfky diplomacie Liz Trussové, která v úterý uvedla, že za ním stoprocentně stojí. Mezi zákonodárci se však objevily spekulace, že by mohli skončit někteří níže postavení členové vlády.

Od skandálu v listopadu se Johnson nedostal z krize

Premiér čelí kritice již dlouhodobě. V podstatě nevychází z krize od listopadu loňského roku, kdy zabředl do skandálu, který dostal název Partygate. Rozpoutaly ho informace, které se dostaly na veřejnost, o večírcích a setkáních v premiérově sídle v Downing Street v období, kdy království ochromovala přísná proticovidová opatření.

Imunitní výbor britského parlamentu minulý týden zahájil vyšetřování, zda Johnson lhal parlamentu, když loni v prosinci tvrdil, že jeho kancelář neporušila žádná koronavirová opatření. Johnsona, Sunaka a řadu dalších konzervativců za účast už pokutovala britská policie.

Za covidové večírky může vláda, tvrdí zpráva. Johnson se omluvil

Momentálně Johnson čelí obvinění, že na vládní post náměstka hlavního whipa dosadil někdejšího konzervativce Christophera Pinchera, který v té době čelil obvinění ze sexuálního napadení. Whip je vybraným poslancem, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů.

Johnson nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic nevěděl. Downing Street později uvedla, že na případ zapomněl. Sunak a Javid své rezignace na Twitteru oznámili právě ve chvíli, kdy se Johnson za svá pochybení omlouval. „Při zpětném pohledu to byla špatná věc. Omlouvám se všem, které to zasáhlo,“ uvedl Johnson. Prý si neuvědomil, že Pincher na tuto vlivnou pozici není vhodný.

Pincher, který v současné době čelí další oficiální stížnosti, že sexuálně napadl dva muže, které zřejmě v opilosti osahával ve stranickém klubu v centru Londýna, už na funkci rezignoval. Z poslaneckého klubu jej následně vyloučila i Konzervativní strana.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video