Lidé v londýnské čtvrti Soho slaví otevření zahrádek restaurací a hospod. (13....

Lidé v londýnské čtvrti Soho slaví otevření zahrádek restaurací a hospod. (13. dubna 2021) | foto: AP

Británie vyšetří reakci vlády na pandemii. Země měla nejvíce úmrtí v Evropě

  • 13
Premiér Velké Británie Boris Johnson oznámil, že v příštím roce začne vyšetřování vládní reakce na pandemii covidu-19. Cílem je zjistit, proč v Británii s covidem zemřelo nejvíce lidí v Evropě, a proč kabinetu tak dlouho trvalo, než poprvé vyhlásil lockdown. Je třeba se ponaučit, míní premiér a jeho ministři.

„V tomto procesu se konání státu ocitne pod drobnohledem,“ řekl ve středu Johnson v parlamentu s tím, že vyšetřovatelé budou disponovat rozsáhlými pravomocemi danými zákonem.

Veřejné vyšetřování a jeho závěrečná zpráva může určit Johnsonův politický odkaz a v závislosti na tom, kdy bude zveřejněna, také ovlivnit voliče před parlamentními volbami chystanými na rok 2024, připomíná Reuters.

Johnson čelí kritice, že jeho kabinet zvláště na začátku krize reagoval příliš pomalu a nebyl schopen zajistit dostatek ochranných pomůcek ani funkční systém testování.

Premiér a jeho ministři přiznávají, že z nejhorší zdravotnické krize za poslední desetiletí je třeba si vzít ponaučení. S poukazem na rychlý průběh očkování proti covidu-19 zároveň tvrdí, že vláda dosáhla také úspěchů.

Ministerský předseda souhlasil s vyšetřováním již dříve, nechtěl ho ale zahájit v době, kdy se země stále potýká s koronavirovou krizí. Argumentoval tím, že je důležitější soustředit se nyní na následný plán hospodářské obnovy.

Žízniví Britové vzali zahrádky útokem a hospody mají problém. Došlo pivo

Premiér při svém dnešním projevu v parlamentu uvedl, že vyšetřování začne až na jaře 2022, kdy podle něj pominou nejhorší projevy pandemické krize. Přesné datum zahájení vyšetřování nicméně Johnson nesdělil. Stejně tak není jasné, kdo vyšetřování povede.

V Británii zemřelo po nákaze koronavirem bezmála 128 000 lidí, což zemi s 67 miliony obyvateli řadí na první příčku v absolutním počtu mrtvých v Evropě a pátou na světě za Spojené státy, Brazílii, Indii a Mexiko. V přepočtu na počet obyvatel má ovšem nejvíce mrtvých s covidem-19 v Evropě nyní Maďarsko následované Českem. Alespoň jednu dávku covidové vakcíny obdrželo v Británii 35,6 milionu lidí, což jsou asi dvě třetiny dospělé populace.

26. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video