Prezidentská limuzína projíždí ulicí Main Street, odtud zabočí na Houston...

Prezidentská limuzína projíždí ulicí Main Street, odtud zabočí na Houston Street a pak kolem Texaského knižního velkoskladu na Elm Street. Jackie na snímku viditelně oslňuje slunce. | foto: Wikimedia commons

Irové našli neznámý film s Kennedym, je na něm pár měsíců před vraždou

  • 1
Zrnité záběry ukazují Johna F. Kennedyho, jak jede v autě s otevřenou střechou a při návštěvě Irska mává jásajícím davům. Dosud neviděný záznam pochází z roku 1963 a v některých ohledech se velmi podobá slavným záběrům z atentátu v Texasu, který se odehrál jen o pět měsíců později.

Film pochází z městečka New Ross v hrabství Wexford na jihovýchodě Irska, kam se 35. prezident Spojených států vypravil s cílem poznat místo, odkud pocházel jeho prapradědeček.

Autorkou záběrů je místní obyvatelka a amatérská kameramanka Peggy Walshová, která Kennedyho návštěvu z 27. června 1963 zaznamenala v dvacetiminutovém barevném filmu. Ten poté doma založila do šuplíku, kde podle listu The Guardian zůstal dalších téměř padesát let.

Film Walshové je v kontrastu se záznamem dalšího amatéra, Abrahama Zaprudera, jenž 22. listopadu 1963 natočil, jak prezident jede v otevřeném autě v texaském Dallasu a jak ho zasáhla kulka. Tento záznam se stal pravděpodobně jedním z nejslavnějších filmů 20. století.

Nyní osmadevadesátiletá Walshová a její dcera Ann Larkinová nedávno přijaly nabídku svého souseda, jenž film převedl na DVD. „Byl v šuplíku téměř padesát let, aniž se k němu někdo přiblížil,“ uvedla Larkinová.

„Mít ho nyní v digitální podobě a v tak dobrém stavu je prostě fantastické. Když vidíte davy kolem něj, jeho svobodu a přívětivost, bylo to opravdu jako návrat domů,“ myslí si Larkinová. Ta společně s matkou záznam darovala Kennedyho výzkumnému archivu při knihovně v New Ross.

Film bude poprvé veřejně k vidění začátkem září v rámci festivalu pořádaného Kennedyho letní školou. Sám prezident svou návštěvu Irska popsal jako „emigrantův návrat domů“. „Trvalo 115 let, šest tisíc mil a tři generace než jsme podnikli tento výlet,“ uvedl Kennedy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video