Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton...

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton (13. prosince 2018). | foto: AP

Bezpečnostní poradce Bílého domu Bolton na žádost prezidenta rezignoval

  • 86
Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton na prezidentovu žádost rezignoval. Oznámil to na twitteru Donald Trump, který chce Boltonova nástupce jmenovat příští týden. "Informoval jsem minulou noc Johna Boltona, že jeho služby v Bílém domě již nejsou potřebné," napsal Trump. Dodal, že Bolton rezignoval v úterý ráno.

Trump odchod Boltona, který byl považován za jeho oporu, zdůvodnil tím, že s poradcovými názory na řadu věcí zásadně nesouhlasil. Boltonova nástupce chce Trump jmenovat příští týden.

„Informoval jsem minulou noc Johna Boltona, že jeho služby v Bílém domě již nejsou potřebné,“ napsal Trump a poznamenal, že mu nicméně za jeho práci děkuje. 

„S řadou jeho návrhů jsem stejně jako ostatní z administrativy zásadně nesouhlasil, proto jsem Johna požádal, aby rezignoval, rezignaci podal dnes ráno,“ uvedl v úterý prezident.

Bolton podle Reuters řekl, že prezidentovi odchod z funkce nabídl ještě v pondělí, ale Trump ho vyzval, aby to nechal na dnešek.

Agentura AP uvedla, že Boltonův konec byl pro mnohé v Bílém domě překvapením. Zhruba hodinu před tím, než Trump o odchodu bezpečnostního poradce informoval, ohlásil tiskový odbor společnou tiskovou konferenci Boltona, ministra zahraničí Mikea Pompea a ministra financí Stevena Mnuchina.

Bolton se funkce poradce ujal loni v dubnu, kdy nahradil Herberta Raymonda McMastera, který podle médií skončil kvůli neshodám s prezidentem. Sedmdesátiletý Bolton je považován za jestřába americké zahraniční politiky, v minulosti například prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl například i k Rusku. Nesouhlasil také s mezinárodní dohodou s Íránem, od které nakonec USA odstoupily, a obhajoval rovněž americkou invazi do Iráku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video