Prezidentský kandidát Joe Biden

Prezidentský kandidát Joe Biden | foto: Reuters

Biden má nominaci k volbám jistou. Trumpovy šance podle průzkumů klesly

  • 274
Bývalý americký viceprezident Joe Biden získal před srpnovým sjezdem Demokratické strany potřebný počet delegátů pro nominaci na nadcházející volební souboj s Donaldem Trumpem. V úterý ovládl primárky v sedmi státech a podle propočtů agentury AP nasbíral 1 993 delegátů. Pro automatický zisk nominace jich potřeboval 1 991 z celkových 3 979.

Biden je posledním aktivním uchazečem o nominaci Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb, všichni ostatní kandidáti již svoje kampaně pozastavili. 

Přesto musel usilovat o podporu volebních delegátů, kteří budou o volebním kandidátovi rozhodovat na sjezdu v Milwaukee. Již nyní jich má na své straně dostatečný počet, i když v osmi státech se primárky ještě nekonaly.

Trump má svoje místo v souboji o Bílý dům již v podstatě jisté a jeho potvrzení v roli kandidáta Republikánské strany bude čistě formální.

Demokratické a republikánské primárky se v úterý tento týden konaly v hlavním městě Washingtonu a ve státech Pensylvánie, Indiana, Rhode Island, Nové Mexiko, Montana, Jižní Dakota a Maryland.

Většina bývalých soupeřů z demokratického tábora již Bidena v kandidatuře oficiálně podpořila. V úterý tak učinil i Julián Castro, který ukončil boj o Bílý dům na počátku tohoto roku.

Očekává se, že letošní volby mohou mít navzdory dřívějšímu očekávání dramatický průběh. Podle nové série průzkumů z tohoto týdne Trumpovy šance na znovuzvolení povážlivě klesly, a to zejména v souvislosti s tím, jak současný republikánský prezident čelí krizi způsobené pandemií koronaviru. 

Hlasování nejspíš ovlivní i protesty, které se nyní v zemi konají v reakci na smrt černocha George Floyda, který zemřel při zatýkání bělošským policistou.

Donald Trump se pasoval za krále, zní od některých republikánů:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video