(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Bratři v Jižním Súdánu ubili k smrti svou sestru, odmítla výhodný sňatek

  • 531
Jižní Súdán si připsal další případ vraždy dívky, kterou kvůli odmítnutí výhodného sňatku zabili na příkaz otce její vlastní bratři. Země se snaží proti nuceným sňatkům bojovat dlouhodobě, avšak zatím neúspěšně. Lidskoprávní organizace naléhají na vládu, aby situaci řešila. Více než polovina dívek se provdá před dovršením osmnácti let.

Podle jihosúdánského ministra informací Tabana Abela zavraždili dvacetiletou Nyaluk Magorokovou ve východosúdánském městě Yirol její bratři, aby ji potrestali za odmítnutí sňatku s vysokým věnem. Rodiče se snažili přinutit svou dceru, aby se provdala za muže, který za její ruku nabídl čtyřicet krav.

Podle Abela je za vraždu dívky zodpovědný její otec a odmítnutý nápadník. Oba muže policie zadržela. „Otec byl tím, kdo nařídil lidem, aby zabili jeho dceru. Rozlítilo ho, že se nechtěla vdát,“ uvedl Abel pro rozhlasovou stanici Tamazuj. Nucené sňatky jsou podle něj vážný problém, který je zapotřebí řešit.

„Je to barbarský čin, který vyžaduje okamžitý zásah vlády. Ve velmi krátké době je to další případ. V loňském roce zemřela jiná dívka poté, co ji její otec ubil kvůli odmítnutí sňatku,“ uvedl Abel.

Jižní Súdán se s nucenými sňatky potýká dlouhodobě, problém se týká i dívek mladších osmnácti let. Loni na podzim rodina provdala sedmnáctiletou dceru proti její vůli poté, co ji vydražila v kontroverzní aukci na Facebooku. Podle studie humanitární organizace UNICEF z roku 2017 se přibližně 52 procent všech jihosúdanských dívek provdá před dovršením osmnácti let.

Nepálka se udusila s dětmi v chatrči, rodina ji vyhnala kvůli periodě

Přestože jihosúdánský zákon stanovuje, že každý člověk ve věku umožňujícím uzavření manželství má právo na vytvoření rodiny, zároveň zaručuje ženám a dívkám právo nesouhlasit s manželstvím.

Podle Joan Nyanyukové z lidskoprávní organizace Amnesty International je nucení k sňatku jasným porušením ústavy Jižního Súdánu i mezinárodních závazků v oblasti lidských práv. „Vyzýváme vládu, aby začala okamžitě jednat,“ prohlásila Nyanyuková pro britský list The Independent.

„Patriarchální praktika nucení mladých dívek a žen do sňatků je krutým projevem  velké nerovnosti mezi muži a ženami v Jižním Súdánu. Místo toho, aby byly ženy inspirativními vůdkyněmi a členkami společnosti, jsou považovány za komoditu,“ popsala stav v zemi Nyanyuková.

29.dubna 2019 v 13:18, příspěvek archivován: 29.dubna 2019 v 16:44

“The #SouthSudan gov't should enact strong laws that regulate the payment of bride price. Everybody wants to get rich at the expense of their daughters”-Dorothy Drabuga ED Voice for Change Org in reaction to shocking murder of 20-year-old schoolgirl in Yirol by her brothers https://t.co/oVaQ8ZQvwL

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video