Rusové si z Gruzie odvážejí vojenskou techniku jako válečnou kořist. | foto: Reuters

Jižní Osetii opouštějí první ruské tanky i válečná kořist

  • 466
Za protichůdných vyjádření o ruském stahování z Gruzie opustily Jižní Osetii desítky ruských tanků. Na sever také zamířila gruzínská vojenská technika zabavená jako válečná kořist. Ruští činitelé během středy sami sebe usvědčili z propagandy ohledně uváděného počtu mrtvých osetských civilistů.

Po několika rozporuplných vyjádřeních o opuštění gruzínského území a zvažované nárazníkové zóny ohlásil v poledne SELČ reportér agentury Reuters, že tunelem Roki projíždějí ruští obrněnci.

"Vidím jednadvacet tanků T-72, které projíždějí tunelem směrem do Ruska. Vidím také čtyři raketomety Grad, několik obrněných transportérů a těžká nákladní auta, jak vjíždějí do tunelu," popsal reportér sledující hlavní dopravní spojnici mezi Jižní Osetií a Ruskem.

Stahování Ruska z Gruzie (21. srpna 2008). Rusové zabavili nejméně tři gruzínské tanky jako válečnou kořist.

Už včera se do Ruska vrátily čtyři desítky nákladních aut. Jediná těžká technika, která na sever ve středu zamířila, ale byly ukořistěné gruzínské tanky T-72 se značením v latince. Ruské tanky jsou označeny azbukou. Kromě toho Rusové z Gruzie odvážejí i zabavené vojenské náklaďáky.

Ruští vojáci mají podle slibu, který dal prezident Dmitrij Medveděv svému francouzskému protějšku Nicolasi Sarkozymu, opustit Gruzii do 22. srpna. Zástupce náčelníka ruského generálního štábu Anatolij Nogovicyn ale tvrdí, že do pátečního večera budou "všechny síly Ruské federace za naší zónou odpovědnosti".

. ČTĚTE TAKÉ JIŽNÍ OSETIE POŽÁDALA RUSKO O UZNÁNÍ NEZÁVISLOSTI

Tím naznačil vznik nárazníkové zóny na gruzínském území, což později potvrdil i ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Zítra zřídíme osm stanovišť v bezpečnostní zóně, rozmístěno v nich bude pět set příslušníků mírových sil," řekl ministr v Soči. "Další mírotvorce přesuneme do Jižní Osetie a ostatní jednotky do Ruska," dodal Lavrov bez upřesnění, jak silný kontingent zůstane v odštěpenecké gruzínské provincii.

Nárazníkovou zónu chtějí Rusové zřídit také kolem druhé odštěpenecké provincie Abcházie. Pod jejich kontrolou by tak zůstalo velké gruzínské vojenské letiště ve městě Senaki. Ruské jednotky dnes opevňovaly své pozice v okolí obsazeného černomořského přístavu Poti, uvedla ČTK.

Rusové ubrali, z údajných 2 000 mrtvých civilistů potvrdili 133
Úřad ruského generálního prokurátora včera vydal prohlášení, ve kterém zpochybňuje předchozí slova o počtu jihoosetských obětí. "Zaznamenali jsme 133 obětí," citovaly servery RIA Novosti a RussiaToday místopředsedu vyšetřovacího výboru Borise Salmaksova.

Salmaksov připustil, že na území Jižní Osetie zůstává "mnoho hrobů, které jsme ještě nedokázali prozkoumat". Už 9. července se ale ruský velvyslanec v Tbilisi Vjačeslav Kovalenko nechal slyšet, že jen v jihoosetské metropoli Cchinvali zemřely dva tisíce civilistů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video