Tým českých záchranářů prochází Moravskou novou vsí. (25.6. 2021)

Tým českých záchranářů prochází Moravskou novou vsí. (25.6. 2021) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Zranění proudili ze všech stran. Rakouský záchranář popsal zásah na Moravě

  • 39
Rakouskému záchranáři, jenž zasahoval v noci na pátek v tornádem zpustošené obci Hrušky, se naskytly „zdrcující scény“. Jen několik hodin poté, co se živel prohnal částí jižní Moravy, byl již Patrick Wolfram s dalšími kolegy z rakouského Červeného kříže na místě, aby pomáhal při ošetřování zraněných. „Domy a infrastruktura byly zcela zničeny,“ vylíčil v pátek své zážitky.

„Člověk to zná jen ze Spojených států, z klasických oblastí hurikánů,“ řekl dobrovolný pracovník Červeného kříže a vedoucí stanice ve městě Laa an der Thaya nedaleko české hranice. 

Teď se ale katastrofa udála nedaleko jeho domova. „Nechci si představovat, kdyby se to stalo o pár kilometrů dál vzdušnou čarou,“ líčí.

Wolframa a jeho kolegy zalarmovali ve čtvrtek přesně v 19:28. O chvíli později už byli se dvěma vozy na cestě, aby „zjistili situaci“. 

Kvůli výpadku mobilní sítě byla již jen navigace na místo náročná. Po příjezdu kontaktovali české záchranáře. „Situace byla hodně nepřehledná,“ přesto podle Wolframa bylo hned jasné, že „bude zapotřebí poslat více záchranářů“. Z Dolních Rakous přijelo nakonec celkem 40 sanitek.

Rakušané zřídili jedno ze čtyř ošetřovatelských míst, která sloužila mimo jiné jako třídírny pacientů podle závažnosti jejich poranění.

Zranění proudili ze všech stran

„Těžce zraněné ošetřovali čeští kolegové. My jsme měli ošetřovat a odvážet lehce a středně těžce zraněné,“ vylíčil Wolfram.

Zranění k záchranářům proudili zejména zpočátku „ze všech stran“, později příliv ustal a asi jednu hodinu po půlnoci Wolfram s kolegy zásah ukončili a s pochmurnými myšlenkami se vydali na cestu domů.

Wolfram v této souvislosti vyzdvihuje obecně „velmi úzkou“ spolupráci s českými záchranáři. Zásah probírali s rakouskými kolegy už na zpáteční cestě, vyhodnocovat jej budou ještě na sobotní on-line poradě.

Podle něj se ukazuje, „jak efektivně dokáže Červený kříž v Dolních Rakousech zasahovat“. To, že ve čtvrtek večer bylo k dispozici v úhrnu přes 100 lidí, označil za úctyhodné. „Mnoho z nich jde už v pátek (dnes) zase do své normální práce. Kávovary pojedou na plné obrátky,“ dodal.

Bouře devastovala i v Rakousku

Živel napáchal ve čtvrtek značné škody i v samotném Rakousku. Jen v Dolních Rakousech pomáhalo jeho následky likvidovat 1600 hasičů. Na některých místech odklízecí práce pokračují i v pátek. 

Zástupce dolnorakouských hasičů Franz Resperger řekl, že krupobití poničilo více než 300 střech, mnoho objektů zalily přívalové deště, vichr vyvracel stromy a trhal elektrické a telefonní vedení. 

Živoucí peklo, píší v zahraničí. Rakousko vyslalo záchranáře, zasahují i Slováci

Nejpostiženější jsou okresy Gmünd, Horn, Hollabrunn, Mistelbach, Zwettl a Waidhofen an der Thaya. V okolí Hollabrunnu a Mistelbachu někteří lidé tvrdí, že takové bouřky ještě nezažili a že kroupy doslova „proděravěly“ střechy.

Obec Schrattenberg, kterou hraniční přechod spojuje s Valticemi, částečně zasáhlo tornádo, které napáchalo škody na jižní Moravě. Živel na rakouské straně poničil polovinu střech, které hasiči na noc provizorně zakryli plachtami, aby do domů nepršelo. Nikdo neutrpěl zranění.

Řádění živlu způsobilo jen na zemědělství v Horních a Dolních Rakousích škody ve výši 28 milionů eur (712 milionů korun). Zasaženo bylo 26 tisíc hektarů zemědělské plochy, včetně polí s obilím a vinice. „Plodiny často vůbec není možné rozeznat,“ řekl mluvčí sdružení pojišťoven.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video