Vojáci preventivně dezinfikují vozidlo jihokorejské armády. V zemi je už 1595...

Vojáci preventivně dezinfikují vozidlo jihokorejské armády. V zemi je už 1595 nakažených koronavirem. (27. února 2020) | foto: AP

Koronavirem se za den poprvé nakazilo víc lidí ve světě než v Číně

  • 382
Koronavirem se během jediného dne poprvé nakazilo víc lidí ve světě než v zemi, odkud se nákaza rozšířila. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž bylo v úterý ve světě odhaleno 459 nových případů, zatímco v Číně 412. Kvůli viru bylo mimo jiné zrušeno naplánované cvičení amerických vojáků v Jižní Koreji.

Koronavirus tak už zasáhl všechny kontinenty kromě Antarktidy. Ve středu potvrdili první případ v Brazílii, z evropských zemí hlásí první výskyt také Norsko a Dánsko.

Jižní Korea ohlásila ve čtvrtek dalších 334 lidí, kteří se nakazili novým koronavirem, nemocných je tak v zemi už 1 595. Rozšíření nákazy má vliv i na společné armádní cvičení se Spojenými státy, obě země se dohodly na jejich pozastavení. Ve středu se nákaza potvrdila u amerického vojáka, v korejské armádě je nakažených už 21.

Mluvčí jihokorejského generálního štábu uvedl, že společná cvičení naplánovaná na první pololetí tohoto roku byla s ohledem na zdraví vojáků zrušena až do odvolání. 

Kvůli koronaviru je v karanténě už přes
9 500 z 600 000 příslušníků korejské armády, uvedla agentura AP. Většina vojáků nesmí opouštět základny.

„Navzdory odkladu společných cvičení hodlá americko-korejská aliance i nadále dostát závazku poskytovat přesvědčivé vojenské odstrašení a zachovat silnou společnou obranu, která ochrání Jižní Koreu před jakoukoli hrozbou,“ řekl Lee Peters, mluvčí americké posádky v této asijské zemi. Američané mají v Jižní Koreji 28 500 vojáků.

Jižní Korea je nadále zemí s nejvyšším počtem nakažených mimo Čínu. Ohnisko nákazy se nachází ve městě Tegu, kde se koronavirus rozšířil mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži. Zdravotníci už provedli testy u 1 300 příslušníků hnutí, kteří vykazovali příznaky onemocnění. Úřady ale mají k dispozici seznam všech 212 000 registrovaných věřících a hodlají rozsah testování rozšířit.

Koronavirus: počet nakažených / mrtvých

Čína (pevninská): 78 497 / 2 744, Hongkong: 81 / 2, Macao: 81, Jižní Korea: 1 595 / 13, Japonsko: 894 (vč. 705 na lodi Diamond Princess) / 7, Itálie: 447 / 12, Írán: 139 / 19, Singapur: 93, USA: 60
Thajsko: 40, Tchaj-wan: 32 / 1, Bahrain: 33, Austrálie: 23, Malajsie: 22, Kuvajt: 18, Francie: 17 / 2,
Německo: 21, 
Vietnam 16:, SAE: 13, V. Británie: 13, Kanada, Španělsko: 12, Irák, Rusko: 5, Ómán: 4, Filipíny: 3 / 1, Indie, Chorvatsko: 3, Izrael, Pákistán, Finsko, Rakousko, Libanon: 2
Egypt, Alžírsko, Afghánistán, Řecko, Severní Makedonie, Gruzie, Belgie, Rumunsko, Nepál, Srí Lanka, Kambodža, Švédsko, Norsko, Švýcarsko, Brazílie: 1

Zdroj: Reuters

Starosta města Tegu ve čtvrtek oznámil, že ve městě po nákaze koronavirem zemřel další člověk a celkový počet obětí v Jižní Koreji tak stoupl na 13. Kromě Tegu se však nyní začínají nové případy rychleji objevovat i v dalších městech: ve středu bylo potvrzeno 55 nových nemocných v metropoli Soulu a 58 v druhém největším korejském městě Pusanu.

Koronavirus naruší pouť do Mekky

Saúdská Arábie kvůli šíření koronaviru dočasně zakázala vstup do země zahraničním poutníkům mířícím do dvou nejposvátnějších měst islámu Mekky a Medíny. Do monarchie se nedostanou ani lidé ze států, kde mají větší počet nakažených.

Úřady neuvedly, jak dlouho bude omezení platit a zda může zasáhnout i velkou pouť do Mekky (hadždž), která se letos bude konat na přelomu července a srpna. V Saúdské Arábii zatím nebyl potvrzen ani jeden případ nákazy novým typem koronaviru. V sousedním Kuvajtu, Bahrajnu, Iráku a Spojených arabských emirátech už ale onemocněly desítky lidí.

Dánsko hlásí první případ

Prvního člověka nakaženého koronavirem ve čtvrtek potvrdilo Dánsko. Podle listu Politiken onemocněl muž, který se vrátil z lyžařského zájezdu ze severní Itálie. Nyní je v domácí karanténě. Ve středu ohlásilo prvního pacienta s nemocí Covid-19 rovněž Norsko, několik nakažených je i ve Švédsku a Finsku. 

V pevninské Číně stoupl ve středu počet případů nákazy novým typem koronaviru o 433, celkově se tak nakazilo už 78 497 lidí. Dalších 29 pacientů s nemocí COVID-19 zemřelo, celkově má tak v Číně tato choroba už 2744 obětí, uvedla agentura Reuters. Oproti úterku, kdy zemřelo 52 lidí, se však počet mrtvých snížil. Převážná většina případů i nadále připadá na provincii Chu-pej, která je už od loňského prosince ohniskem nákazy. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video