Jihokorejský prezident I Mjong Bak oznamuje opatření proti KLDR za potopení námořní korvety letos v březnu (24. května 2010)

Jihokorejský prezident I Mjong Bak oznamuje opatření proti KLDR za potopení námořní korvety letos v březnu (24. května 2010) | foto: AP

Jižní Korea trestá KLDR za korvetu. Žádný obchod a zakázané vody

  • 89
Zastavení obchodní výměny, zákaz plavby do jihokorejských vod a obvinění před Radou bezpečnosti OSN. Taková opatření chystá podle svého prezidenta Jižní Korea proti KLDR. Jde o odvetu za potopení jihokorejské korvety, při němž v březnu zahynulo 46 námořníků.

Vyjádření jihokorejského prezidenta I Mjong-baka, který zároveň vyzval KLDR k omluvě, doplnil tamní ministr obrany Kim Te-jong. Ten představil plán na uspořádání protiponorkového cvičení společně s americkou armádou.

Hrozí válka?

Severní Korea čas od času jižnímu sousedovi vyhrožuje ozbrojeným útokem. Jakákoliv větší konfrontace by vzhledem k mnohem lépe vybavené jihokorejské armádě podporované navíc asi 28 tisíci amerických vojáků na poloostrově byla pro vedení KLDR v Pchjongjangu sebevražedná, míní někteří analytici. Mnozí další politologové ale zase varují, že čím více bude chřadnoucí Kim Čong-il zatlačen do rohu, tím větší bude riziko vypuknutí střetů.

Jih také podle ministra na hranici obnoví vysílání z tlampačů proti Severní Koreji a zúčastní se cvičení k zadržování plavidel s podezřelými jadernými nebo raketovými zbrojními náklady. Tento výcvik také povedou Američané.

"Severní Korea musí být potrestána za své opakované provokace," řekl prezident a v projevu z národního Památníku války vypočítal "neustávající" typy útoků komunistického Severní Koreje. Připomněl kupříkladu i pumový útok v jihokorejském letadle, při kterém v roce 1987 zahynulo všech 115 lidí na palubě.

Tolerovali jsme brutalitu KLDR, s tím je teď konec

"Naším hlavním cílem není vojenská konfrontace," ujistil prezident v projevu přenášeném televizí. Přesto varoval, že Soul už nebude trpět žádné další severokorejské provokace a je připraven při jakémkoliv dalším narušení svého vzdušného prostoru, teritoriálních vod nebo území okamžitě využít svého práva na sebeobranu.

"Vždy jsme tolerovali brutalitu Severní Koreje, znovu a znovu. Dělali jsme to proto, že jsme vždy byli vedeni opravdovou touhou po míru na Korejském poloostrově," citovala z prezidentova prohlášení agentura AP.

Torpédo KLDR, které potopilo jihokorejskou korvetu Čchonan (20. května 2010)Jihokorejská korveta Čchonan, kterou potopilo torpédo KLDR (20. května 2010)

"Teď se ale věci změnily. Severní Korea zaplatí cenu odpovídající jejím provokačním aktům," řekl I Mjong-bak. "Budu pokračovat v přijímání tvrdých opatření s cílem přivést Sever k odpovědnosti."

VOJENSKÉ CVIČENÍ JIŽNÍ KOREJE A USA

Pentagon oznámil, že spolu s Jižní Koreou zahájí v blízké budoucnosti společné protiponorkové cvičení. Mluvčí amerického ministerstva obrany oznámil, že rozhodnutí je výsledkem severokorejského torpédového útoku. Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová předtím v Číně prohlásila, že se Washington snaží vyhnout eskalaci násilí.

Severokorejci ale s výsledky vyšetřování nesouhlasí a ostře je odmítají. Tamní deník Rodong sinmun je společně s plánovaným projevem jihokorejského prezidenta označil za "netolerovatelnou těžkou provokaci", která se rovná vyhlášení války. "Zrádcovská skupina neunikne našemu nemilosrdnému trestu," napsal list.

Mezinárodní vyšetřovací komise minulý týden potvrdila, že jihokorejskou válečnou loď potopilo 26. března severokorejské torpédo. Zachránit z vod Žlutého moře se podařilo 58 členů posádky korvety Čchonan, 46 námořníků ale při nejhorším neštěstí jihokorejského válečného námořnictva od korejské války v letech 1950 až 1953 zahynulo. KLDR svou účast na incidentu vytrvale popírá. (viz jak experti usvědčili KLDR)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video