Ngai Thi Tranové bylo čtyřiadvacet let, když ji znásilnil jihokorejský voják.

Ngai Thi Tranové bylo čtyřiadvacet let, když ji znásilnil jihokorejský voják. | foto: Courtesy of JLDH

Před 50 lety je znásilnili Korejci, Vietnamky dodnes čekají na omluvu

  • 103
Tisíce žen si vytrpěly v průběhu války ve Vietnamu peklo na zemi, když se staly oběťmi sexuálního násilí ze strany jihokorejských vojáků. Přeživší a jejich děti narozené ze znásilnění se téměř po padesáti letech snaží dosáhnout oficiální omluvy a uznání zločinů od jihokorejské vlády. Ta to však vytrvale odmítá.

Vietnamce Ngai Thi Tranové bylo čtyřiadvacet let, když zůstala sama doma ve vesničce v provincii Phu Yen. Jihokorejský voják tehdy rozrazil dveře a znásilnil ji. „Nahnal mě do pokoje, zavřel dveře a opakovaně mě znásilnil. Měl zbraň a já jsem byla vyděšená,“ popisuje nyní téměř osmdesátiletá žena, která stále čeká, až se Jižní Korea přihlásí k sexuálnímu násilí, kterého se dopouštěli její vojáci v průběhu vietnamské války.

Aktivistická skupina Spravedlnost pro Lai Dai Han (JLDH) v posledních měsících na Jižní Koreu intenzivně naléhá, aby uznala existenci desítek tisíc dětí narozených v důsledku znásilnění, stejně jako jejich matky, kterých dnes žije asi osm set. 

Tranové se za války narodily tři děti – všechny vzešly ze znásilnění. „Nemohla jsem se vzdát dětí, které vyrostly v mém lůně. Ostatní vesničané se na mě dívali, jako kdybych si je pořídila dobrovolně s nepřítelem,“ popisuje Tranová. 

Do války ve Vietnamu bylo nasazeno zhruba 320 tisíc jihokorejských vojáků, kteří mezi lety 1964 a 1973 bojovali po boku Spojených států. Příběh o jejich účasti v tomto konfliktu však zůstává i po mnoha desetiletích nepopsaný. Jižní Korea nikdy neuznala tvrzení, že se její vojáci dopustili sexuálního násilí vůči tisícům žen a dívek nebo že se v důsledku těchto zločinů narodily děti.

Jižní Korea sama přitom dlouhodobě požaduje omluvu od Japonska, které za druhé světové války donutilo korejské ženy k práci ve vojenských nevěstincích.

Bývalý britský ministr zahraničí Jack Straw vyzval minulý týden Radu OSN pro lidská práva k podrobnému vyšetření sexuálního násilí v průběhu vietnamské války a Jižní Koreu k okamžité omluvě. „Oběti sexuálního násilí a Lai Dan Han si zaslouží uznání a možnost uzdravení. Musíme světu ukázat, že je zapotřebí ukončit sexuální násilí v konfliktech,“ uvedl Straw, který je mezinárodním ambasadorem JLDH.

20.ledna 2019 v 11:00, příspěvek archivován: 24.ledna 2019 v 11:34

Unfortunately Tran Thi Ngai’s story is one of many and Justice for Lai Dai Han are campaigning to ensure people gain understanding of their suffering and receive the acknowledgment and subsequent apology they are seeking. You can help to support us here - https://t.co/1JXmCWHIv5 https://t.co/W75ogWPCPH

Pejorativní termín „Lai Dai Han“ označuje ve vietnamštině „smíšenou krev“. Vietnamsko-korejské děti míní, že jejich život poznamenalo stigma ve společnosti, která neuznává ani je ani sexuální násilí, které si vytrpěly jejich matky. Mnohé z těchto dětí zůstaly negramotné, protože jim stát odmítl poskytnout vzdělání. Špatný přístup měly i ke zdravotním či sociálním službám.

Také Nhat Dai Tran, který je synem Ngai Thi Tranové, si pamatuje na kruté zacházení ze strany učitelů a vyhazov ze školy. Teprve v osmnácti letech mu matka vysvětlila, že diskriminace souvisí s jeho smíšeným původem.

VIDEO: Jihokorejci našli první záběry sexuálních otrokyň japonských vojáků

„Ve škole mi říkali, že jsem synem psa. Nechápal jsem proč. Také učitelé mi říkali, ať se vrátím za otcem do Koreje. Celý život jsem měl pocit, že do Vietnamu nepatřím,“ popisuje pro list The Guardian Tran, který je spoluzakladatelem JLDH a usiluje o omluvu ze strany Jihokorejců.

O nápravu se snaží také jezídka Nadja Muradová, která loni vyhrála Nobelovu cenu míru za boj proti sexuálnímu násilí ve válečných konfliktech. „Lai Dai Han žili příliš dlouho ve stínu vietnamské společnosti. Oběti a jejich rodiny si zaslouží uznání a spravedlnost,“ popisuje Muradová, která sama zažila sexuální násilí od radikálů z Islámského státu.

Podle Williama Hagueho z Iniciativy pro předcházení sexuálnímu násilí je vypořádání s minulostí zásadním krokem, který pomůže v prevenci dalších sexuálních útoků. „Ačkoli bude následovat vyšetřování pod záštitou OSN, nejde o kompenzaci, rodiny chtějí především uznání zločinů,“ popisuje Hague. 

„Po znásilnění jsem ztratila všechno. Byla jsem vězněna, ztratila jsem svůj domov a mé děti přišly o budoucnost. Omluva pravděpodobně přijde, až budu mrtvá. Já ji ale přijmu i v posmrtném životě,“ uzavírá Ngai Thi Tranová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video