Americký velvyslanec v Koreji si oholil knír. Evokoval kolonizační nadvládu

  • 24
I obyčejný knír může být v dnešní době zdrojem kontroverze a pohoršení. Na vlastní kůži to poznal americký velvyslanec v Jižní Koreji Harry Harris. Někteří Jihokorejci mu totiž vyčítali, že styl jeho vousů až příliš připomíná koloniální nadvládu Japonska nad Jižní Koreou. Diplomat si nakonec nechal knír oholit, ale z jiného důvodu. Vadil mu při nošení roušky.

Velvyslanec Harris navzdory pobouření některých Jihokorejců přitom dlouho svůj knír shodit odmítal. Plánoval se oholit jen v případě, pokud by ho někdo přesvědčil, že jeho styl vousů představuje významnou překážku pro vztahy mezi USA a Jižní Koreou.

O víkendu však Harris zveřejnil video, jak ho v tradičním jihokorejském holičství jeho ozdoby zbavují. „Páni, roky jsem neviděl tuhle tvář,“ prohlásil velvyslanec při pohledu do zrcadla.

Harris se k radikálnímu kroku rozhodl proto, že mu vadilo vedro v roušce, kterou nosí nasazenou v rámci koronavirových opatření. „Jsem rád, že jsem to udělal. Buď jsem si mohl ponechat knír, nebo nenosit roušku. Léto v Soulu je příliš teplé a vlhké pro obojí. Na koronavirových pravidlech záleží,“ odůvodnil velvyslanec své rozhodnutí v anglicky i korejsky psaných tweetech.

Velvyslanec Harry Harris je bývalý admirál námořnictva. Narodil se v Japonsku japonské matce a americkému námořníkovi. Během své čtyřicetileté kariéry byl vždy hladce oholen. Aby zdůraznil svůj přesun z námořnictva do diplomatických služeb, rozhodl se, že si nechá narůst knír.

Paradoxně právě jeho knír se stal zdrojem komplikací při výkonu velvyslaneckého úřadu. Řada jihokorejských uživatelů sociálních sítí byla pobouřena velvyslancovou úpravou vousů. Připomínala jim totiž knírky, které si pěstovali japonští generálové, jenž dohlíželi na kolonizaci Jižní Koreje v letech 1910–45, vysvětluje list The Guardian

Harris na svou obranu naznačil, že tyto komentáře proti jeho kníru jsou rasistickými výroky na adresu jeho japonského původu. Poukázal, že jihokorejští vůdci hnutí za nezávislost měli též podobné knírky a nikdo je nekritizoval.

„Můj knírek z nějakého důvodu Jihokorejce fascinuje. Média a zvláštěpak sociální sítě mě ale spíš kritizují kvůli mému etnickému původu, protože jsem japonský Američan,“ komentoval rozhořčení lidí Harris.

Divoký Den nezávislosti. Američtí vojáci házeli petardy i na Jihokorejce

Podle listu The Korea Times velvyslancův knírek začal být v zemi spojován s „neuctivým a dokonce nátlakovým“ jednáním současné americké administrativy vůči tradičnímu spojenci. 

Harris vzbudil v Jižní Koreji odpor svou podporou návrhu prezidenta Donalda Trumpa, aby země platila 5 miliard dolarů za přítomnost 28 500 amerických vojáků. V roce 2019 Soul za ně zaplatit miliardu dolarů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue