Jihoafričtí Zuluové pohřbili svého krále Goodwilla Zwelithiniho. Na snímku...

Jihoafričtí Zuluové pohřbili svého krále Goodwilla Zwelithiniho. Na snímku hovoří prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. (18. března 2021) | foto: Profimedia.cz

Jihoafričtí Zuluové „zasadili“ zesnulého krále. Teď čekají na nástupce

  • 6
V Jihoafrické republice ve čtvrtek pohřbili krále kmene Zuluů Goodwilla Zwelithiniho. Dvaasedmdesátiletý panovník, který měl 12 milionů poddaných, zemřel minulý pátek na problémy spojené s diabetem. Jeho nástupce zatím není jasný.

Soukromého pohřebního obřadu se zúčastnili členové nejvýše postavených rodin, mnozí si na sebe vzali leopardí kůži a odznaky královské moci. Ve svém jazyce však nehovoří o pohřbu, nýbrž o „zasazení“ zemřelého do země.

Zuluové používají termín ukutshalwa, což znamená zasadit a v souvislosti s nebožtíkem to má být výrazem toho, že jeho vliv na poddané, jimž Zwelithini vládl přes padesát let, neskončil.

K jednomu z jeho paláců, který je ve městě Nongoma ležícím asi 300 kilometrů od Durbanu, se sjížděli všichni, kdo chtěli vzdát zesnulému čest. Používali při tom slovo ukukhothama, což znamená kleknout si. 

Jak píše BBC, král Zwelithini poklekl, aby jeho nástupce mohl vystoupit na trůn. Zuluové totiž považují jeho smrt za přechod, při němž se král stane předkem a připojí se k předchozím generacím králů.

Poddaní během několikadenních obřadů truchlili, ale zároveň oslavovali. Mnozí z nich přišli s dary, třeba s krávami, které byly poraženy a o jejichž maso se všichni podělili. 

Rozmarný král jihoafrických Zuluů chce peníze na honosný palác pro ženu

Ve středu bylo královo tělo převezli do paláce v černé limuzíně za zpěvu smutečních písní, které měly vynést panovníkovu duši do nebe. 

Kromě válečníků v průvodu šly také mladé ženy oblečené pouze do barevných sukní a ručně vyrobených průhledných barevných límců.

Zuluové tvoří zhruba 18 procent obyvatel Jihoafrické republiky, a kdo jim nyní bude kralovat, ještě není jasné. Být králem Zuluů je sice ceremoniální poslání, ale s velkým vlivem. Zwelithini za sebou nechal šest manželek a osmadvacet dětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video