Vyzvednutí přídě jihokorejské korvety

Vyzvednutí přídě jihokorejské korvety | foto: AP

Jihokorejskou korvetu potopilo torpédo, míní úřady

  • 55
Torpédový útok je nejpravděpodobnější příčinou potopení jihokorejské korvety Čchonan koncem března ve Žlutém moři. Podle agentury AFP to v Soulu prohlásil jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong.

Trosky zkoumá tým mezinárodních expertů, aby určil příčinu katastrofy. Podezření, že ji způsobilo severokorejské torpédo, zesílilo již po vyzvednutí zádě plavidla před deseti dny.

Korea v sobotu vyzvedla z moře druhou, příďovou část své válečné lodě, která se zhruba před měsícem potopila poblíž sporných námořních hranic se Severní Koreou. (čtěte více zde)

Plavidlo Čchonan o výtlaku 1200 tun a se 104 muži posádky se potopilo v pátek 26. března po výbuchu u zádi.

Při incidentu se loď rozlomila na dvě části. Z posádky se 58 námořníků zachránilo, ze 46 pohřešovaných byla těla většiny z nich nalezena v zádi, zatím jedno tělo bylo nalezeno v dnes vyzvednuté přídi. Asi sedm námořníků se stále pohřešuje.

Incident patří k nejhorším, jaký se mezi znesvářenými zeměmi stal od konce korejské války v letech 1950 až 1953. Pchjongjang jakékoli zavinění popírá, Soul dosud oficiálně Severokorejce z ničeho neobvinil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue