Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jihoafričané se loučili s Mandelou, Obama si potřásl rukou s Castrem

  9:41aktualizováno  15:24
V JAR se konala velkolepá pietní akce za zemřelého Nelsona Mandelu. Vedle tisíců Jihoafričanů se jí účastnily desítky státníků z celého světa. Promluvil americký prezident Barack Obama i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Obama si během akce potřásl rukou i s kubánským vůdcem Raúlem Castrem. Rozloučení z místa sledovala i zpravodajka iDNES.cz

"Ceremonie je v plném proudu, ale stadion pro devadesát tisíc lidí je plný jen asi ze dvou třetin, maximálně ze tří čtvrtin," hlásila ještě dopoledne Iveta Polochová, reportérka MF DNES a iDNES.cz z johannesburského Soweta. Organizátoři se přitom báli, že se davy na stadion ani nevejdou. Jihoafričané se loučili s Nelsonem Mandelou, který zemřel minulý čtvrtek ve věku 95 let (více o smrti Nelsona Mandely zde)

"Je pravděpodobné, že svou roli sehrálo počasí, od rána hustě prší. Nicméně první návštěvníci tu čekali už v šest hodin ráno, kdy se stadion otevřel," dodala reportérka. Jednou z čekajících byla například Masukua Thokonasukuova.

"Dnešní den ve mě vyvolává vzpomínky z dob apartheidu a to, čím vším jsme museli projít. Nemohli jsem chodit všude, bydleli v chatrčích, naopak bílí žili v krásných domech. Mandela jim odpustil a já také. A to je strašně příjemný pocit," řekla iDNES.cz Thokonasukuová, jíž neodradil nekonečný déšť, jenž smáčí jihoafrické velkoměsto.

Podle jihoafrické tradice déšť usnadní zesnulému cestu k bohům, připomněl za obrovského potlesku zástupce Afrického národního kongresu (ANC) Cyril Ramaphosa, jenž se jako první ujal slova krátce před polednem místního času (před jedenáctou našeho času).

Vdova po Mandelovi a 4 prezidenti USA se účastnili pietního aktu:

"Loučíme-li se zemřelým za deště, je-li pohřbíván, když nad Jihoarfickou republikou prší, podle tradice ho bozi snáze přivítají v nebi," řekl Ramaphosa davu lidí. Na stadion v Sowetu, chudém johannesburském předměstí, se vejde na 95 tisíc lidí. Jihoafričané se začali scházet už v noci. Stadion opanovala v úterní dopoledne atmosféra rockového koncertu.

Diktátoři i demokraté. Na ceremoniál dorazili Castro i Bono:

"Mandela, Mandela, Mandela," vykřikoval v rytmu afrických bubnů mohutný sbor z ochozů jednoho z největších jihoafrických stadionů. Právě tady měla veřejnost poslední možnost spatřit Mandelu, když se v roce 2010 zúčastnil finále mistrovství světa ve fotbale. "Znějí protestsongy z doby apartheidu, lidé zpívali i Mandelovu píseň Siyabonga Nkokheli Tata Madiba," popsala Polochová, podle které je na místě vcelku překvapivá "mírnost bezpečnostních opatření".

"Přístup na stadion je samozřejmě kontrolovaný, ohraničený. Kolem jsou mobilní zátarasy i policie. Ale například chybí rentgenové rámy a když jsem přicházela, nikdo nekontroloval ani tašky," uvedla.

Vítej synu africké země, vítali v JAR Obamu

S prvním černošským jihoafrickým prezidentem se přijela rozloučit celá řada politiků a významných světových osobností. Dorazil i americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. 

"Vítej synu africké země," vyzvali organizátoři Obamu po hodině a půl oficiálního programu k projevu. Cestou k mikrofonu se americký prezident pozdravil s většinou státníků, včetně kubánského prezidenta Raúla Castra, s nímž si potřásl rukou a prohodil pár slov. Něco takového nebývá často k vidění.

Pohřeb v Qunu

Po úterním ceremoniálu bude Mandelovo tělo od středy do pátku vystaveno v Pretorii, v neděli pak bude uloženo při státním pohřbu do hrobu ve vesnici Qunu na jihovýchodě země, kde Mandela vyrůstal.

"Nelson Mandela byl posledním velkým osvoboditelem 20. století a člověk, který vedl život jako nikdo jiný," začal řeč první černošský prezident. "Jeho boj byl váš boj, jeho triumf byl vaším triumfem a vaše svoboda a demokracie jsou jeho odkazem," řekl Obama.

Kromě prvního amerického páru dorazil i jeho bývalý prezident George W. Bush s chotí Laurou či bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová s manželem, exprezidentem Billem Clintonem.

Jako první ze zahraničních představitelů, půl hodiny před Obamou, promluvil generální tajemník OSN Pan Ki-moon. "JAR ztratila svého hrdinu, Jihoafrická republika ztratila svého otce," řekl nadšenému davu. "Nebyl to jen jeden z největších lídrů našich časů, ale také učitel, který byl příkladem všem, " řekl Pan Ki-mun.

Pietního aktu zúčastnil i kubánský prezident Raúl Castro, jehož bratr Fidel Castro v minulosti podporoval Mandelovy snahy o potlačení apartheidu. Obama i Castro na akci promluvili, stejně jako francouzský prezident Francois Hollande, britský premiér David Cameron, brazilská prezidentka Dilma Rousseffová či zimbabwský prezident Robert Mugabe, jehož Jihoafričané také přivítali s nadšením.

Na pietu v Johannseburgu, největší akciv uplynulých letech, přišli i současní a bývalí jihoafričtí prezidenti Jacob Zuma, Thabo Mbeki či De Klerk. Ne všechny však Jihoafričané zdraví potleskem. Vždy, když se na velkoplošných obrazovkách objeví nynější prezident Zuma, stadionem se začne rozléhat mohutné bučení. "Mnozí se na Zumu zlobí kvůli korupčním skandálům, které se kolem něho vynořily," vysvětlovala reportérka iDNES.cz.

Slavný život Nelsona Mandely:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...